Aktualne novice

House insulation

Zvočna in toplotna izolacija stropa sta bolj pomembni, kot si mislite

Marsikdo si ne misli, da je izolacija stropa nekaj, od česar lahko karkoli pridobimo, ampak realnost je taka, da toploto izgubljamo prav povsod in veliko te toplote se izgublja ravno na mejah med ogrevanimi in neogrevanimi prostori. Temu problemu se lahko izognemo tako, da se pozanimamo kakšne prednosti bi nam prinesla notranja izolacija stene ali izolacija stropa.

Potreba, da bi bila vgrajena notranja izolacija stene je najbolj očitna, ko pomislimo kako velika je površina stene, ki se stika z notranjimi prostori in meji na garažo, ki je prav gotovo skoraj nihče ne ogreva, saj je to zelo potratno in v garaži imamo shranjene stvari, ki morajo biti na mrzlem, če nam služi kot dodatna shramba, avta pa nam tudi ni treba ogrevati. Če je vgrajena notranja izolacija stene med garažo, zunanjo vgrajeno lopo, zimskim vrtom ali katerim koli prostorom, ki ni ogrevan in je povezan na glavno ogrevano stavbo, bomo takoj videli, da bodo mesečni stroški za ogrevanje nekoliko nižji in očitno bo, kako se bo tista soba, ki meji na neogrevan prostor kar naenkrat nekoliko “segrela”. To, da je vgrajena notranja izolacija stene tudi nekoliko pomaga pri problemih z vlago in zvočnem onesnaževanju.

Enako velja če je pod drobnogled vzeta izolacija stropa. Ta je najpogosteje potrebna na meji med kletjo in bivalnimi prostori ali pred podstrešjem, če se ne odločimo, da bo le to izolirano. Izolacija stropa nas znova brani pred izgubo nepotrebne toplote, ravno tako pa služi kot zvočna izolacija, kar pomeni, da znotraj glavnih prostorov slišimo manj okolice, kar je posebej pomembno, če imamo v kleti pralnico, ki se nahaja točno pod otroško sobo, in lahko tako izolacija stropa kleti izboljša kvaliteto življenja v bivalnih prostorih, ki se nahajajo nad kvalitetno izolirano kletjo.