Aktualne novice

Zaprtost je pogosto posledica slabih prehranjevalnih navad

Zaprtost je težava sodobnega časa, ki nastane lahko tudi zaradi prevelikega stresa. Po drugi strani pa je znano, da je zaprtje pogojeno s slabimi prehranjevalnimi navadami. Težava je še toliko večja, če nas doleti na potovanju, na delovnem mestu, skratka ne doma.

Ljudje si v času zaprtja pomagamo s številnimi preprostimi ukrepi, ki večinoma tudi kar zaležejo. Še bolje pa bi bilo, če bi poskrbeli za to, da do zaprtja ne bi prihajalo prav pogosto. V veliki meri pomaga že to, da pazimo, s čim se prehranjujemo in ob kateri uri.

Najpogostejši vzroki za zaprtje

Zaprtost lahko v veliki meri povzroča hrana, ki vsebuje le malo vlaknin ter drugih sestavin, ki povečujejo volumen blata in s tem povzročajo veliko lažje iztrebljanje. Pogosto je zaprtje tudi posledica oslabljenih trebušnih mišic in pomanjkanja telesne aktivnosti.

Nekateri med vami se soočate z motnjami v delovanju črevesja, kar prav tako povzroča hudo zaprtost. Tovrstna težava je lahko tudi posledica hemoroidov. Ne nazadnje so za to lahko krivi tudi tumorji v zadnjiku ali črevesju. Ti namreč ožijo prehod skozi črevesje.

Sprememba okolja

Zaprtost je lahko tudi posledica spremembe okolja. Še zlasti se pojavi, ko smo na potovanju. Strokovnjaki nam odsvetujejo zadrževanje blata, ker takšna slaba navada povzroča prav zaprtje.

Znano je tudi, da do zaprtja lahko pride ob jemanju nekaterih zdravil. Z zaprtjem imajo pogosteje težave predvsem starejši ljudje. Zakaj? Čim starejša je oseba, bolj upočasnjeno ima gibanje črevesja.

Prva pomoč ob zaprtju

Ker je zadušeno blato treba na primeren način zmehčati, je najprej najpomembneje, da popijete čim več zdrave tekočine; to je lahko kar voda. Poskrbite, da boste zaužili dovolj živil, ki so bogata tudi z vlakninami. Zanje je namreč značilno, da v telesu nabreknejo ter posledično oblikujejo maso blata, ki je vlažno.

Še zlasti vam svetujemo, da zaužijete veliko posušene, sveže ali pa kuhane zelenjave ter sadja in semen.