Aktualne novice

Dvoriščna drsna vrata

Zapornice na domačem dvorišču

Morda bi si mislili, da zapornice ne sodijo na domače dvorišče, a vsekakor so med možnostmi, o katerih razmišljamo, ko moramo svoje posestvo ločiti od okolice in zavarovati pred nepovabljenimi gosti. Omogočajo namreč zelo enostaven prehod z avtomobilom, hkrati pa še vedno jasno razmejujejo dvorišče od ulice in tudi fizično preprečujejo dostop vsiljivcem. Imamo pa na voljo še druge opcije, predvsem običajna drsna ali krilna dvoriščna vrata, ki se v mnogih primerih še bolje izkažejo.

Prava izbira je odvisna od lastnosti dvorišča, predvsem od dimenzij, ki odločajo o tem, kakšne sisteme si lahko privoščimo. Krilna vrata na primer zahtevajo zadostno površino, če jih želimo neovirano odpirati. Če jih namestimo na manjše dvorišče, bo treba vozilo zelo stisniti, da bomo lahko vrata zaprli za njim, morda pa to sploh ne bo mogoče. V drugo stran se vrata ne morejo odpirati, saj bi s tem blokirali ulico. Krilna dvoriščna vrata torej pridejo v poštev le v primeru, da imamo na voljo zadostno površino za neovirano odpiranje vratnega krila. In še v tem primeru bo morala biti ta površina vedno prosta, da ne bomo ovirali vrat in se s tem po nepotrebnem zamujali.

Boljša alternativa so pogosto dvoriščna drsna vrata. Ta lahko zelo enostavno odpremo tudi na manjšem ali natrpanem dvorišču, seveda pa potrebujejo dvoriščna drsna vrata zadostno dolžino, saj mehanizem potrebuje še enkrat toliko dolžine za učinkovito odpiranje vrat. Tako so dvoriščna drsna vrata primerna za dvorišča, ki imajo majhno površino, a so vsaj po dolžini ali širini dovolj dolga, da je moč nanje vgraditi dolg drsni mehanizem. So pa na voljo tudi nekatere inovativne rešitve, ki so prilagojene omejenim dimenzijam.

Za majhna dvorišča, ki tega ne omogočajo, pa so zapornice vsekakor lahko zelo uporabne. Ne potrebujejo namreč nobenega dodatnega prostora, le kakšen meter v višino.