Aktualne novice

Z defibrilatorjem lahko rešimo življenje

Z defibrilatorjem lahko rešimo življenje

Pomoč v sili je ključna, še posebej koristno pa je, da imamo takrat pri roki prave pripomočke. Pomagamo seveda lahko na različne načine, a vedno bo pomoč najbolj uspešna, če se dela lotimo s primerno opremo. Ravno zato lahko na javnih mestih najdemo defibrilatorje, ki pomagajo v primeru nenadnega srčnega zastoja. AED defibrilator v tem primeru dejansko reši življenje nesrečneža, ki zunaj zdravstvene ustanove doživi srčni zastoj. Ker so v tem primeru pomembne sekunde, si ne moremo privoščiti čakanja – če je v bližini defibrilator, bo možnost za preživetje bistveno boljša.

To pomeni, da je smiselno AED defibrilator namestiti na javna mesta, kjer se vsakodnevno zbira veliko ljubi. S tem pokrijemo območja, kjer je tveganje za srčni zastoj največje, saj se na istem mestu zbira največ ljudi. Seveda pa je problem v tem, da za defibrilator cena ni zanemarljiva, treba bo v takšno opremo investirati in zanjo skrbeti tudi na dolgi rok. Ravno zato so defibrilatorji še vedno razmeroma redki, čeprav jih že srečujemo na mnogih obljudenih javnih površinah, še posebej v večjih mestih. Ker pa je pomembno, da je pripomoček dejansko pri roki, ko ga potrebujemo, za defibrilator cena ne bi smela vplivati na odločitev za nakup. Med kupci so večinoma občine, šole, gasilska društva in podobne ustanove, lahko pa se za nakup seveda odloči tudi posameznik. V vsakem primeru bo za defibrilator cena bremenila kupca, tako da bo treba pripraviti tudi nekaj denarja, običajno vsaj tisočaka. Na voljo so sicer različni modeli, tako da so končni stroški seveda povsem odvisni od izbire.

V končni fazi je pomembno le to, da AED defibrilator rešuje življenja. V sili je upravičena vsaka cena, a le, če imamo defibrilator na voljo in lahko hitro ter uspešno ukrepamo. S primernim nameščanjem in ozaveščanjem defibrilatorjev lahko veliko naredimo za uspešno posredovanje v primeru srčnega zastoja.