Aktualne novice

Visokotemperaturna toplotna črpalka

Visokotemperaturno in nizkotemperaturno ogrevanje

Pri izbiri ogrevalnih sistemov imamo kar nekaj možnosti, ki se med seboj razlikujejo v različnih lastnostih. Predvsem moramo biti pozorni na to, kako visoko temperaturo potrebujemo za učinkovito ogrevanje prostorov z izbranimi grelnimi telesi. V visokotemperaturnih sistemih za ogrevanje skrbijo zmogljive naprave, ki pa so tudi bolj potratne, medtem ko nizkotemperaturni sistemi najbolje delujejo v manjših prostorih in dobro izoliranih hišah. V vsakem primeru pa lahko uporabljamo različne vire energije, posebej dobro se obnesejo toplotne črpalke.

Visokotemperaturna toplotna črpalka je primerna tudi za radiatorsko ogrevanje, zato predstavlja priljubljeno opcijo za tiste, ki želijo nadgraditi obstoječi sistem. Nadgradnja ni posebej zahtevna, seveda pa potrebuje visokotemperaturna toplotna črpalka zanesljiv vir energije, torej ustrezno zunanjo enoto. Če imamo na voljo dovolj energije, se bo naprava izkazala z izjemno zmogljivostjo in dobrim izkoristkom. Tudi od takšnega sistema torej lahko pričakujemo varčno ogrevanje, čeprav zahteva več energije za ogrevanje do višjih temperatur. Na srečo imajo toplotne črpalke za ogrevanje cenik zelo ugoden tudi pri večji porabi energije – energija se namreč pridobiva neposredno iz okolja, kjer je na voljo brezplačno. To pomeni, da je visokotemperaturna toplotna črpalka prav tako smiselna izbira z vidika dolgoročnih stroškov.

Da bi za toplotne črpalke za ogrevanje cenik še bolje izkoristili, pa se splača urediti nizkotemperaturni sistem, ki ima manjše zahteve in manjšo porabo. Tako bodo prihranki večji, že v izhodišču pa lahko računamo na nižje stroške, saj ne potrebujemo tako zmogljive opreme. Že v izhodišču je za takšne toplotne črpalke za ogrevanje cenik ugodnejši, na dolgi rok pa lahko pri minimalnih stroških ogrevanja pričakujemo še večjo razliko. To je očitno predvsem v dobro izoliranih prostorih, kjer se toplotna črpalka uporablja za ogrevanje s talnim gretjem in drugimi nizkotemperaturnimi grelnimi telesi. Z minimalno investicijo je možno doseči odličen učinek, ki ga pri drugih ogrevalnih sistemih ne moremo pričakovati.