Aktualne novice

Vaje za krepitev spomina preprečujejo demenco

Vaje za krepitev spomina preprečujejo demenco

Pešanje spomina ne prizadene zgolj samo starostnika, ampak tudi vse bližnje. Po 65 letu starosti smo ljudje zaradi tega podvrženi k večjim duševnim spremembam, pasivnosti in izgubo socialnih stikov, negotovosti, strahu in nelagodju. Ljudje s slabim spominom so povsem odvisni od tuje pomoči in predstavljajo breme ne samo svojcem, ampak tudi lokalni skupnosti in državi. Zato so vaje za krepitev spomina odlično sredstvo za preprečevanje demence.

 

Ker je dober spomin osnova za različne miselne procese, so vaje za krepitev spomina še kako dobrodošle za kvalitetnejše življenje s katerim uravnavamo svoje obnašanje, rešujemo probleme in se odločamo. Obstaja več različnih vaj pomnjenja. Vse so sestavljene tako, da jih lahko izvajate sami, v paru ali v skupini, upoštevajo pa različne poti spomina in zbranosti. Nekateri ste slušni tipi in si boste veliko zapomnili le preko poslušanja in pogovarjanja, drugi si vsebine lažje zapomnite z risanjem in barvanjem ter tretji največ informacij shranjujete preko aktivnega sodelovanja.

 

Miselna gimnastika za celostni razvoj otroških možganov

 

V tistem trenutku, ko postanete starš, si zaželite, da bi bili vaši otroci srečni in zdravi in počeli tisto, kar si bodo želeli, ko odrastejo. Na poti odraščanja otrok pa se soočimo z mnogimi težkimi trenutki in odločitvami. Celostni razvoj otroških možganov je skozi mnoga raziskovanja pokazal, da je med 4. in 14. letom starosti otroka izjemno pomembna miselna gimnastika, ki razvija možgansko kapaciteto in enakomernejši razvoje leve in desne možganske polovice.

 

V večini primerov je leva možganska polovica bolj razvita, ker je klasično šolanje bolj usmerjeno v logiko, razumskost in analitičnost. Desna polovica možganov pa je odgovorna za kreativnost, izjemen pomen pa ima tudi pri hitrosti učenja, koncentraciji , spominu, intuitivnem reševanju problemov, iskanju kreativnih rešitev itd. Za celostni razvoj otroških možganov je pomemben enakomeren razvoj tako leve kot desne hemisfere. To pa lahko dosežete s tako imenovano metodo Brainobran, ki ima na otrocih izjemne uspehe po vsem svetu.