Aktualne novice

Defibrialtor cena

Ustrezna oprema za učinkovito prvo pomoč

Pri nudenju prve pomoči je uspeh odvisen od številnih dejavnikov, tudi od okoliščin konkretnega dogodka. Včasih preprosto ne moremo pomagati, včasih pa lahko storimo zelo veliko. Še posebej, če imamo na voljo tudi ustrezne naprave za učinkovito nudenje prve pomoči.

Prva pomoč v primeru srčnega zastoja

V primeru srčnega zastoja se kot neprecenljiv pripomoček vsekakor izkaže defibrilator. Ta naprava je postala v zadnjem času nekoliko bolj poznana tudi javnosti, saj se namešča na javna mesta in je prosto dostopna za uporabo v sili. S tem omogoča tudi pravočasno in uspešno posredovanje. Najboljša možnost za prvo pomoč v primeru, da pride do zastoja srca, je torej ta, da poiščemo defibrilator. Če se nahajamo v kakšnem večjem mestu, to verjetno ne bo problem, več težav pa bomo imeli v manjših naseljih, ki praviloma niso tako dobro opremljena s tovrstno medicinsko opremo. Za defibrilator cena namreč ni posebej prijazna do kupcev z nizkim proračunom, tudi za občine in krajevne skupnosti je investicija včasih preprosto previsoka.

A če upoštevamo dejstvo, da je za uspešno prvo pomoč pogosto nujna prav ustrezna oprema, cena seveda ne sme predstavljati ovire. Specifično za defibrilator cena tako ali tako ni pretirana, res pa je, da moramo za dober učinek na javna mesta namestiti več naprav, tako da bo vsaj ena vedno na dosegu roke.

Prva pomoč v drugih situacijah

Defibrilator se seveda dobro obnese le v primeru srčnega zastoja, pri nekaterih drugih težavah pa pomaga z navodili za klasične tehnike oživljanja. Od posamezne situacije je odvisno, kako bo treba postopati in katere pripomočke je smiselno uporabiti. Tako kot je za defibrilator cena dokaj visoka, če želimo na javno dostopna mesta namestiti večje število naprav, to velja tudi za druge pripomočke. Še bolj se verjetno splača investirati v ozaveščanje in izobraževanje.