Aktualne novice

javne dražbe

Tveganje na javni dražbi

Javna dražba je nekaj, kar nam dejansko ne povzroči velikega napora. Največje tveganje je to, da mogoče odidemo razočarani, ker nismo kupili določenega predmeta in ga je dobil nekdo, ki je enostavno v tistem trenutku zanj lahko ponudil več. Pa vendar, to je način prodaje in kot takšnega ga je potrebno sprejeti. Pa če nam je všeč ali ne. Mogoče pa bomo naslednjič mi tisti, ki bomo zmagali na dražbi. Kakorkoli, tveganja javna dražba ne prinaša, saj nikoli ne moremo ničesar izgubiti. Ne, če le dobro razmislimo. Seveda to pomeni prav to, da se o predmetu pozanimamo in, da morebiti zanj ne ponudimo več kot je dejansko vreden. V tem primeru smo seveda sami odgovorni za svoje ravnanje. Imamo tudi možnost ogleda pred samo dražbo, tako da lahko izkoristimo tudi to in se šele nato odločimo, koliko smo pripravljeni za predmet odšteti.

Javna dražba torej ne prinaša tveganja in izgube. Seveda pa je tudi vse odvisno od nas in naših dejanj. Če smo se le dobro pozanimali o predmetu dražbe in smo zanj pripravljeni odšteti določen znesek, pomeni, da smo na pravi poti in nehamo takrat, če kdo preseže naš znesek. Zelo enostavno.

Če pa upoštevamo to, da javna dražba zahteva predhodno vplačilo varščine, pa kljub temu nam to ne predstavlja težave, saj v primeru, da ne kupimo predmeta, se nam varščina v celoti povrne.

Torej, ali lahko trdimo, da so javne dražbe popolnoma brez tveganja? Da, vse dokler se ravnamo po njenih pravilih in seveda tako, kot smo si predhodno določili.

Tveganjem se vsi poskušamo izogniti, pa vendar so ta prisotna skoraj vedno in povsod, v določeni meri – včasih veliko, spet drugič zanemarljivo. Ampak če, ali, ko skoraj ni možnosti za tveganje, pa res ni razloga, da takšnih stvari tudi ne bi poskusili in se zanje odločili.