Aktualne novice

Toplotna črpalka voda voda

Toplotna črpalka voda voda ima tudi svoje pomanjkljivosti

Toplotna črpalka voda voda je odličen način ogrevanja, ki vsakemu lastniku prinese oblilo prednosti, ki se jih lahko zelo dobro vnovči. Med najpomembnejšimi prednostmi lahko naštejemo dejstvo, da je uporaba toplotne črpalke izredno varna. Veliko bolj varna od vseh ostalih sistemov ogrevanja, saj ne more povzročiti požara ali eksplozije. Plinski in naftni kotli so namreč znotraj vsakega doma lahko zelo nevarni, če ne delujejo pravilno. 

Toplotna črpalka voda voda se lahko pohvali tudi s tem, da je skorajda ni potrebno vzdrževati in da nas v poletnem času lahko tudi hladi. Zagovorniki uporabe toplotnih črpalk vedno izpostavijo tudi njeno dolgo življenjsko dobo, ki se vsako leto še podaljša. Poleg tega lahko pri nakupu pridobimo nepovratna sredstva od države, ki nam bodo olajšala prvotni vložek. 

Toplotna črpalka voda voda pa ima seveda, kot vsak sistem tudi svoje napake in težave. Kot eno glavnih pomanjkljivosti strokovnjaki naštevajo visoke začetne vložke. Če bi bila takšna toplotna črpalka cenejša, bi jih zagotovo več prodali, a se žal vsaj v Sloveniji ne prodajajo zelo dobro. Takšno toplotno črpalko bomo tudi težko namestili v vsak dom, saj mora dom izpolnjevati točo določene pogoje oziroma potrebuje izvir podtalnice.  

Toplotna črpalka voda voda nam lahko v zimskem času začne povzročati preglavice, saj nizke zunanje temperature povzročijo, da določeni deli zaledenijo, kar pa lahko okvari celoten sistem. V zimskem času bo zaradi prenizkih zunanjih temperatur toplotna črpalka neuporabna. To pomeni, da bomo v hiši nujno morali imeti še dodaten vir ogrevanja. 

Toplotna črpalka voda voda mor biti skrbno načrtovana. V večini primerov bomo potrebovali tudi okolijsko dovoljenje, ki nam bo dovoljevalo njeno namestitev. Pred nakupom omenjenega modela moramo zato tehtno premisliti, ali nam bo ustrezala ali ne. 

Toplotna črpalka voda voda je lahko odličen način ogrevanja, ki nas bo dolgo razveseljevala, če bo pravilno delovala.