Aktualne novice

canyoning-top-dogodivscina-letos

Top dogodivščina letošnjega poletja je canyoning!

Se odpravljate na počitnice in bi radi letos doživeli kaj novega? Med vsemi aktivnostmi, ki jih imate na voljo, je gotovo zelo zanimiv canyoning oziroma soteskanje, ki je v ponudbi na destinacijah, kjer nas čakajo aktivne počitnice. 

Izkoristite izjemno priložnost in spoznajte adrenalinske aktivnosti, s katerimi si boste dopust zanesljivo popestrili. Seveda so na voljo še mnoga druga doživetja, s katerimi je možno sestaviti zanimiv in razgiban program, sploh če gre za družinske počitnice, teambuilding ali kakšne druge podobne izlete, po drugi strani pa lahko izberete le soteskanje za kratek izlet med vikendom.

V vsakem primeru vas čaka nepozabna izkušnja, ki vodi skozi čudovit naravni ambient. Posebej atraktivna je ta ponudba v Posočju, kjer imamo na voljo široko paleto različnih sotesk za takšno aktivnost. 

Poleg tega smo vedno v ambientu prelepe soške doline in v bližini reke Soče, tako da pogoji res ne bi mogli biti boljši – vsekakor je to najboljša izbira za aktivne počitnice v letošnjem poletju! Odlična lokalna turistična ponudba dodaja le še piko na i, tako da ne bo zmanjkalo priložnosti za rafting, canyoning in druge dogodivščine.

Dober razlog za canyoning je že občudovanje slikovitih sotesk

Kako poteka canyoning?

Za tiste, ki se s to aktivnostjo še niso srečali, je treba morda na kratko povzeti, kaj soteskanje sploh je in kako se izvaja. Gre za eno izmed aktivnosti, ki se izvajajo v naravnem ambientu, v osnovi bi lahko aktivnost opisali kot spust po razgibani soteski. Na poti nas čakajo mnoge prepreke, ki jih bo treba premagati, saj se običajno izbirajo kakšne atraktivne soteske, ki jih ni mogoče preprosto prehoditi. Ravno zato je canyoning nadvse zanimiv tudi za tiste, ki so morda že vajeni adrenalinskih aktivnosti in bodo zato iskali kakšne povsem edinstvene izkušnje.

V praksi se soteskanje izvaja kot skupinska aktivnost z izkušenim vodnikom. Ponudbo dobimo pri lokalnih športnih agencijah, ki se ukvarjajo s takšnimi odpravami. Ta ponudba je kar pestra, pri nas imamo veliko izbire predvsem v Posočju, ki je pravo središče adrenalinskih aktivnosti in privablja obiskovalce od blizu in daleč. Računamo lahko na to, da bo v ponudbi najboljših poletnih aktivnosti tudi veliko možnosti za canyoning, kar se splača izkoristiti.

Ker imamo na voljo ponudbo uglednih športnih agencij, smo lahko prepričani, da bo celotna izvedba povsem brezhibna. To pomeni, da se bomo ob izbranem terminu preprosto zglasili na dogovorjenem mestu, za vse ostalo poskrbi izvajalec. 

Ponudba običajno vključuje prevoz do soteske, profesionalno vodstvo skozi sotesko ter prevoz nazaj do izhodišča, dobimo tudi vso potrebno opremo, recimo neoprensko obleko in zaščitno čelado.

Katero agencijo izbrati za canyoning?

Ponudba adrenalinskih doživetij je v Posočju zelo pestra, na vsakem koraku dobimo zanimive turistične in športne agencije, ki se ukvarjajo s takšnimi aktivnostmi. Ravno zato bo morda kar težko izbrati pravo agencijo za canyoning. A načeloma si lahko izbiro olajšamo tako, da se osredotočimo le na izkušene in zaupanja vredne agencije.

Priljubljena izbira je agencija Maya, ki deluje v Tolminu. Pri tej agenciji namreč dobimo celovito ponudbo, s katero je možno organizirati nepozabne počitnice, seveda pa se lahko dogovorimo tudi za izvedbo posameznih aktivnosti. 

Prav canyoning je med najbolj priljubljenimi storitvami v ponudbi te agencije, s tem da bomo ob soteskanju dobili še rafting, kajak in mnoga druga doživetja, za katera se obiskovalci zanimajo. 

Dobra agencija skozi canyoning predstavlja lokalne naravne znamenitosti

Posebnost agencije Maya je še v tem, da upravlja s kampom in lahko hkrati ponudi še prenočišča in prehrano. Kot nalašč torej za vse, ki želijo celotne počitnice preživeti kar se da brezskrbno, brez iskanja raznih ponudnikov in izvajalcev. To je idealno predvsem za družinske počitnice, za team building in za druge organizirane dopuste, a tudi za vse, ki se želijo na počitnicah pač maksimalno sprostiti.

Koliko bo treba za canoyning plačati?

Ob adrenalinskih aktivnostih nas zanima tudi cena. V Posočju najdemo veliko ponudbe in tudi cene se lahko razlikujejo, saj so programi različni. Tako nam recimo za rafting Soča cenik ponuja glede na vstopna mesta in dolžino odprave, enako velja za kajak in druge spuste po Soči. Pri soteskanju je cena seveda odvisna od izbrane soteske, običajno pa brskamo predvsem po že pripravljenih programih, ki jih imajo agencije. Odločamo se za tiste, ki najbolje odgovarjajo našim interesom, cena pa je praviloma sekundarnega pomena.

Tako kot ima za rafting Soča cenik odvisen od poteka in trajanja, bomo tudi pri soteskanju dobili različne programe z različnimi cenami. Nekateri programi trajajo le kakšni dve uri in vodijo skozi razmeroma enostavno sotesko. Obstajajo pa tudi zahtevnejši programi skozi daljše in bolj razgibane soteske, morda bomo potrebovali kar kakšnih šest ur za vse skupaj. 

Razumljivo je, da bo za canyoning cena različna glede na te faktorje. A načeloma so stroški primerljivi kot pri raftingu, za to doživetje bo treba verjetno odšteti okoli 50 evrov. Če se zanimamo za kakšne skupinske odprave in organizirane aktivnosti, se je možno dogovoriti za ugodnejšo ceno, sploh pri agencijah, ki imajo že pripravljeno paketno ponudbo.