Aktualne novice

Talno gretje in vodovod

Talno gretje in vodovod

Pri polaganju talnega ogrevanja se pojavljajo mnoga vprašanja, ki so običajno vezana na specifično situacijo. To pomeni, da nanje ne moremo enostavno odgovoriti, saj ni rešitve, ki bi ustrezala prav vsem situacijam. Včasih je vgradnja enostavna, včasih pa povsem nemogoča. 

Za talno gretje potrebujemo vročo vodo, ki se pretaka po grelnih ceveh in zagotavlja zanesljiv učinek ogrevanja prostorov na drugi strani pohodne površine. Da bi lahko tak sistem dobro deloval, ga moramo seveda uspešno vključiti v vodovod. Inštalacije te vrste pa praviloma niso posebej prilagodljive, zato se lahko zgodi, da polaganje ogrevanja ne bo mogoče ali pa vsaj ne bo enostavno. Odvisni smo namreč od dovoda in odvoda vode, česar ni povsem enostavno prilagoditi. Vodovod inštalacije oblikujemo že pri načrtovanju in gradnji stavbe, takrat pa lahko le do neke mere predvidimo, kakšne nadgradnje bodo prišle v poštev skozi čas. Ne moremo točno vedeti, kako bomo prostore uporabljali in kakšne ideje bomo dobili za ogrevanje po več desetletjih bivanja v isti stavbi. 

Na srečo pa je pogosto možno talno gretje dokaj enostavno vključiti tudi v končane prostore. Vodovodni sistem se vseeno da nekoliko prilagoditi, poleg tega je včasih že v izhodišču dovolj dobro poskrbljeno za te možnosti. Ali pa se pač posvetimo večji prilagoditvi – čeprav so vodovod inštalacije nekoliko dražje in včasih zahtevajo veliko dela, se investicija bržkone splača. To še posebej velja za nadgradnje starejših sistemov, ki so potratni in dragi. Talno gretje je med najbolj učinkovitimi in varčnimi sistemi ogrevanja, še posebej v povezavi s toplotno črpalko, tako da lahko investicijo brez težav upravičimo z dolgoročnimi prihranki.

Včasih imamo na voljo tudi nekatere alternative, ki se izkažejo za povsem spodobne. Omeniti gre električno talno ogrevanje, pri katerem ne potrebujemo vodovodnega sistema, na voljo pa so seveda še mnogi drugi učinkoviti sistemi ogrevanja.