Aktualne novice

Stoli za jedilnico

Stoli za jedilnico in druge stanovanjske prostore

Vsak prostor v stanovanju moramo dobro opremiti, da lahko koristimo popolno funkcionalnost svojega bivalnega okolja. Osredotočamo se seveda predvsem na tisto pohištvo, ki je pogosto v uporabi in ima ključne funkcije v posameznem prostoru. Nekatere kose lahko nekoliko podredimo drugim vlogam, v mnogih primerih pa nimamo takšne svobode in ne smemo sklepati kompromisov. Takšni so stoli za jedilnico, ki imajo v tem prostoru pomembno nalogo, poleg tega pa morajo biti tudi vsestranski, saj jih v praksi uporabljamo za različne namene.

Jedilnica je prostor, ki je izrazito funkcionalno naravnan. Za mizo predvsem obedujemo, torej moramo poskrbeti za to, da pri tem nismo ovirani, še posebej, če lahko za odlično izkušnjo poskrbi posrečeno izbrano pohištvo. Stoli za jedilnico imajo resda zelo pomembno nalogo, a hkrati dopuščajo tudi nekaj svobode pri izbiri in uporabi. Navsezadnje za jedilno mizo ne sedimo zelo dolgo, čeprav jo uporabljamo vsak dan. Z nekaj domišljije in dobrimi izbirami lahko dosežemo zelo posrečene rezultate, s katerimi bomo gotovo zadovoljni.

V drugih stanovanjskih prostorih je podobno, seveda pa najdemo tudi druge vrste pohištva, pri katerih veljajo drugačne zakonitosti. Nekateri kosi imajo druge naloge, služijo recimo bolj dekoraciji ali pa kot praktični kosi za občasno uporabo, to so recimo barski stoli. Poleg tega se ponekod v stanovanju uporabljajo stoli za posebne namene, pogosto so to pisarniški stoli za delo, učenje in podobne aktivnosti. Pri izbiri stolov in pohištva nasploh moramo biti torej zelo pozorni – premislimo, kaj nam določeno pohištvo omogoča in česa ne.

Prilagodljivi stoli za jedilnico za različne učinke

Če jedilniške stole primerjamo s stoli za druge namene lahko ugotovimo, da imamo včasih tudi nekaj dodatne svobode. Povsem drugače je recimo pri stolih, ki jih uporabljamo za delo – na teh presedimo tudi po osem ur na dan, zato morajo biti ergonomsko oblikovani in povsem podrejeni svoji nalogi. Stoli za jedilnico morajo seveda prav tako ponujati udobno mesto za sedenje, a hitro lahko najdemo različne možnosti za posrečene prilagoditve.

Stoli za jedilnico so lahko elegantni, enostavni in vsestranski

Pomembno je, da so stoli udobni in ustrezajo svojemu namenu. V jedilnici sedimo za mizo in obedujemo, nimamo v mislih kakšnih posebnih aktivnosti. Tudi pri druženjih, prostočasnih aktivnostih in drugih opravkih v jedilnici stoli skrbijo predvsem za udobno sedenje in nimajo kakšnih posebnih namenov. To pomeni, da imamo pri izbiri nekaj dodatne svobode. Običajno so stoli za jedilnico dokaj enostavno zasnovani, z udobnim sedalom in visokim naslonom za hrbet. Praviloma nimajo naslona za roke, tako nas tudi ne ovirajo pri uporabi za jedilno mizo. To pa so tudi glavne odlike takšnih stolov – vse ostalo lahko po želji prilagodimo za kar najboljši učinek!

Seveda moramo upoštevati še nekatere druge faktorje, ki tu igrajo pomembno vlogo. V sodobnih stanovanjih imamo recimo le redko ločeno jedilnico, ki jo uporabljamo le za obedovanje. To pomeni, da bodo tudi jedilniški stoli pogosto v uporabi še za druge namene, kar moramo pri izbiri upoštevati.

Stoli za jedilnico v sodobnih stanovanjih

V sodobnih stanovanjih veljajo določene zakonitosti, ki jih moramo imeti v mislih, ko prostore opremljamo. Običajno gre za manjše površine in le redko imamo jedilnico, ki služi zgolj temu namenu. Pogosto se jedilni prostor kombinira s kuhinjo, priljubljena je izvedba, ki ločuje kuhinjo od jedilnice z visokim kuhinjskim pultom oziroma otokom. V takšnem prostoru so zelo posrečeni barski stoli, ki so elegantni in praktični za uporabo.

Stoli za jedilnico pa lahko s svojo vsestransko uporabnostjo poskrbijo za uporabnost jedilnice v različne namene in za udobno sedenje v vsakem primeru. Tako se ne omejujemo s kakšnimi posebnimi funkcionalnostmi, temveč puščamo odprt potencial za uporabo prostora. Privoščimo si lahko tudi nekaj več svobode pri oblikovanju vizualnega vtisa, če najdemo kak zelo posrečen komplet jedilnih stolov.

Stoli za jedilnico dopuščajo tudi nekaj svobode pri oblikovanju posrečenih učinkov

Stoli za jedilnico in drugi nujni stoli v stanovanju

Seveda v stanovanju uporabljamo še druge stole, ki imajo prav tako pomembno nalogo. To je odvisno od tega, kakšne prostore opremljamo. Pogosto se uporabljajo pisarniški stoli, s katerimi opremljamo domače pisarne in delavnice ter mladinske sobe. Takšni stoli so dobrodošli povsod, kjer nameravamo dlje časa sedeti. To so lahko tudi konferenčni stoli, ki imajo podobno funkcijo, so pa praviloma enostavnejši in cenejši, lahko tudi na videz bolj prefinjeni. Res pa je, da konferenčni stoli niso ravno značilno pohištvo za stanovanjske prostore.

Hitro pa ugotovimo, da pravzaprav ni veliko stolov, ki so v stanovanju zares nepogrešljivi. Gotovo so to stoli za jedilnico, potrebujemo tudi udoben stol za uporabo računalnika in za delo za mizo. Nato pa se že raje prepuščamo kakšnemu bolj udobnemu pohištvu, kot so sedežne garniture. Seveda v stanovanju pogosto najdemo še kakšne vsestranske stole, priljubljeni so tudi vrtni stoli na zunanjih površinah, predvsem na balkonu ali terasi. Vse to so stoli, ki imajo pomembne naloge in jih moramo izbrati v skladu z njihovim namenom, imamo pa praviloma kar dosti svobode, da dosežemo odličen učinek glede na svoja pričakovanja pri nakupu in uporabi tega pohištva.