Aktualne novice

Rozeta za dimnik

Rozeta za dimnik in drugi elementi sodobnih dimniških sistemov

Sodobni dimniški sistemi so zelo dovršeni, zagotavljajo brezhibno delovanje in se odlično kombinirajo z naprednimi kurilnimi napravami. Koristijo prednosti skrbno izbranih materialov in dobro izdelanih elementov, pri tem pa še vedno odpirajo veliko možnosti za popolno prilagoditev dimnika objektu in opremi. Piko na i dobri uporabniški izkušnji dajejo posamezni elementi, kot je rozeta za dimnik – cel sistem lahko povsem prilagodimo potrebam posameznega uporabnika.

Čeprav se dimniški sistem vedno uporablja v kombinaciji s kurilno napravo oziroma drugim virom dima, gre za samostojen sistem, ki se brez težav vgradi v objekt brez takšne opreme. Že v izhodišču morajo biti dimniki dobro pripravljeni na vse mogoče obremenitve, še posebej dobrodošlo je, da ponujajo zadostno prilagodljivost, da jih lahko kasneje uporabimo z raznimi kurilnimi napravami. Prav to omogoča rozeta za dimnik, ki je ključna za široko prilagodljivost celotnega sistema. Povsem brez skrbi lahko izdelamo kakovosten dimnik, ki se bo odlično izkazal v kombinaciji z vsako kurilno napravo. V večini sodobnih objektov ne bo velikih težav, če se seveda odločimo za kvaliteten dimnik, ki je dobro prilagojen svoji nalogi.

Tudi rozeta za dimnik prispeva svoje h končnemu učinku dimniškega sistema

Rozeta za dimnik v prilagodljivih dimniških sistemih

Enostavno prilagodljivost in povezovanje s sodobnimi kurilnimi napravami zagotavlja rozeta za dimnik. To je element, ki sprva morda ne pritegne posebne pozornosti, saj veliko bolj izstopata cev za dimnik in dimniški plašč, a vseeno je v praksi prav rozeta odgovorna za to, da imamo odprte roke pri oblikovanju prilagodljivega dimniškega sistema za uporabo z raznimi kurilnimi napravami.

Rozeta za dimnik predstavlja zaključek dimniške cevi. Na eni strani se dimniška cev zaključuje v okolju, običajno na strehi, na drugi strani pa tam, kjer načrtujemo vgradnjo kurilne naprave. Vmes imamo lahko več priključkov, odvisno od načrta celotnega sistema. Možni so tudi zelo kompleksni dimniki, ki omogočajo uporabo več kurilnih naprav, seveda pa imamo na voljo tudi dvojne dimnike in druge rešitve. A tudi pri povsem enostavnih dimnikih pridejo v poštev nekateri ključni elementi in dodatki, tudi rozeta za dimnik.

Najbolj opazno vlogo ima v dovršenih dimniških sistemih, ki morajo ponujati opcijo enostavne vgradnje kurilne naprave. Rozeta za dimnik pokriva izhod dimniške cevi in omogoča učinkovito povezavo kurilne naprave. Pomembno je seveda, da je rozeta pripravljena na obremenitve, predvsem da dobro tesni in prenaša visoke temperature, do katerih lahko pride. Vsak priklop pomeni dodatno tveganje za uhajanje dima in plinov, zato je kakovostna rozeta za dimnik s funkcionalnega vidika nepogrešljiva v sodobnih dimniških sistemih. Ne moremo si privoščiti kompromisov, še posebej če si želimo pustiti kar se da odprte roke pri vgradnji kurilnih naprav. Dimniški sistem mora biti odlično izdelan, kar pomeni, da se posvetimo tudi manj opaznim elementom. Ni nujno, da bo cev za dimnik prenašala največje obremenitve, za bolj kritične se lahko izkažejo drugi elementi.

Rozeta za dimnik in drugi manjši elementi

Rozeta za dimnik je le en izmed elementov, ki sestavljajo sodobne dimniške sisteme. Tudi drugi pomembni elementi imajo nepogrešljivo vlogo za dobro delovanje dimnika.

En takšnih elementov so vratca za dimnik, ki jih moramo nujno vgraditi na dno dimniške cevi. Tam omogočajo enostaven vpogled v dimnik, kar pomeni, da imamo enostaven dostop za čiščenje in vzdrževanje. Izjemno pomembna so vratca tudi v primeru reševanja kakšnih težav, saj do dimniške cevi sicer nimamo dostopa in bi morali za takšne posege opraviti obsežna gradbena dela. V nekaterih primerih zadoščajo že ena vratca za dimnik, včasih pa moramo vgraditi še ena v zgornjih nadstropjih ali na podstrešju. Vsekakor se splača tudi v tej vlogi izbrati kakovostno opremo, ki bo dobro opravljala svojo nalogo. Navsezadnje ne gre za kakšne posebej kompleksne ali drage elemente, zato lahko posežemo po višjem kakovostnem rangu.

Enako velja za druge manjše elemente dimniškega sistema. Splača se izbrati usklajeno kakovostno opremo, ki prinaša kar najboljšo izkušnjo za uporabnika. Ne pozabimo, da gre za ključne elemente, ki odločajo tudi o varnosti kurjenja in izkoristku kurilnih naprav.

Rozeta za dimnik in ključni elementi dimniškega sistema.

Jasno je, da je rozeta za dimnik ključni element dimniškega sistema, čeprav na prvi pogled morda ne izstopa. Enako velja za druge manjše elemente. A razumljivo je tudi, da več pozornosti namenjamo večjim in opaznejšim elementom dimniškega sistema.

Rozeta za dimnik omogoča priklop sodobnih kurilnih naprav

Zelo opazno vlogo ima cev za dimnik, čeprav je ne vidimo. Cevi morajo biti dobro pripravljene na obremenitve, predvsem na drobne delce v dimu ter na visoke temperature. Usmerjajo dim proti izhodu, zato morajo preprečevati zastajanje saj in drugih vsiljivcev. Na vrhu dimnika ima podobno vlogo dimniška kapa, ki preprečuje vdor vode in drugih vremenskih vplivov, pa tudi raznih vsiljivcev iz okolja. Dimniška kapa skrbi tudi za optimalen vlek dimnika in dopolnjuje sistem, ki ga na drugi strani zapira rozeta za dimnik. Med najbolj opaznimi elementi dimnika pa je še dimniški plašč, ki je izdelan iz lahkega betona in izolacijskega materiala. Tudi pri izdelavi tega elementa moramo biti zelo pazljivi na nekatere nujne lastnosti, predvsem na toplotno upornost.