Aktualne novice

Ročni viličarji za palete in drug težji tovor

Ročni viličarji za palete in drug težji tovor

Ročni viličarji so iznajdba, ki je bila uveljavljena skupaj z motornimi viličarji na električni ali pa dizelski pogon. Za razliko od velikih motornih viličarjev je ročni viličar namenjen prenosu posamezne palete na roke. Tako ni potrebno s strojem riniti v vsak kotiček skladišča, hkrati pa se lahko ročni viličar uporablja tudi le za delno dvigovanje težkih bremen tam, kjer je to potrebno. Zaradi manjše velikosti lahko ročni viličar uporabljamo tudi tam, kjer ni prostora za obračanje večjih viličarjev motornega tipa. Sploh za manjša skladišča, kjer nio toliko robe za raznos, so ročni viličarji idealna naprava oziroma orodje za uporabo.

Ena od slabosti ročnega viličarja je prav gotovo nezmožnost dvigovanja težjih bremen na velike višine. Obstajajo sicer nekatere novejše različice, ki imajo s posebnim patentom možnost dviga palete ali bremena do višine 1,5 metra, toda v največji meri se vseeno uporabljajo manjši ročni viličarji, ki zmorejo dvigovati predmete le do višine nekaj 10 cm. Servis viličarja ročnega tipa je ravno tako potreben, a na bistveno bolj dolge intervale. Mehanizem ročnega viličarja ravno tako vsebuje hidravlično komponento, ki skrbi za dvig bremena s tal. Edina razlika je v tem, da je hidravlični batni sistem narejen na ročni pogon. Z ročico viličarja lahko dvignemo pritisk v batu in tako povzročimo dvig bremena.

Ravno hidravlična komponenta je tista, ki zahteva občasen servis viličarja. Oljna tesnila morajo brezhibno tesniti, saj bi sicer lahko prišlo do izteka olja. S tem bi umazali tla pod sabo, hkrati pa se tako pokvari funkcija dvigovanja bremen. Zato pri opravilu, kot je servis viličarja na ročni pogon, vedno najprej preverijo tesnila in jih zamenjajo. Ravno oljna tesnila na koncu batnic so namreč tista, pri katerih najbolj hitro pride do obrabe. Tudi kolesca ročnega viličarja se lahko sčasoma obrabijo.