Aktualne novice

Rekuperacija je odlično geslo za iskanje zadetkov

Rekuperacija je odlično geslo za iskanje zadetkov

Rekuperacija je geslo, ki ga velikokrat  vpišemo v internetni brskalnik, saj si želimo poiskati koristne informacije o takšnih prezračevalnih sistemih, ki delujejo na rekuperacijo. V današnji gradnji je vedno bolj pomembno, da hiša lahko diha, kar pomeni, da mora imeti vgrajen dober prezračevalni sistem, ki bo poskrbel za dovajanje svežega zraka. 

Rekuperacija je pri novogradnji pomembna, saj vsi materiali, zaradi strogih gradbenih zahtev, v prostoru zadržujejo poleg toplote tudi veliko vlage. Včasih so bili materiali bolj naravni ter niso tako tesnili in s tem so omogočali, da se je hiša tudi ob zaprtih oknih prezračevala. Danes pa nam plastična okna popolnoma preprečujejo uhajanje hladnega in svežega zraka v bivalne prostore. To je gledano iz energijske perspektive zelo dobro, vendar je glavna pomanjkljivost ta, da se hipa ali stanovanje žal ne prezračita. 

Rekuperacija v prezračevalnih sistemih na pameten način odvaja star zrak ter s pomočjo dobro izdelanega sistema dovaja svežega v notranje prostore. 

Prezračevalni sistemi v Sloveniji

Prezračevalni sistemi nam omogočajo lokalno prezračevanje ter nam zagotavljajo najboljšo kakovost svežega zraka v zgradbi. Pomembno je, da vsi lokalni prezračevalni sistemi stalno dovajajo svež zrak v stanovanje, mi pa pri tem ne izgubljamo notranje toplote zaradi nepotrebnega odpiranja oken. Pozimi se veliko ljudi ukvarja s tem, kako in kdaj bo prezračilo svoje bivalne prostore. Ker je zunaj zelo mrzlo, mora biti zračenje z odprtimi okni izredno kratkotrajno, saj v nasprotnem primeru skozi okno izgubimo vse toploto, ki so jo ustvarili radiatorji ali talno gretje. 

Prezračevalni sistemi so idealni za ostre in mrzle zimske dni, saj nam omogočajo enostavno zračenje brez odpiranja oken. Tisti ki oken sploh ne odpirajo pa se stalno borijo z vlago, ki se nabira po vseh skritih kotičkih našega stanovanja. Da bi preprečili vlago brez nepotrebnih naprav za zbiranje vlage, si lahko pomagamo s kvalitetnim prezračevalnim sistemom.