Aktualne novice

Man grilling meat sausages outdoor

Raznoliki žari za letne kuhinje

S prvimi toplejšimi dnevi leta se prebudijo tudi ljubitelji kuhanja na prostem. Pomlad je ravno pravi čas za pripravo letne kuhinje, ki je preko zimskih mesecev verjetno večinoma počivala. Prav tako imamo nekaj časa za gradnjo oziroma izdelavo takšne kuhinje, če je še nimamo. V vsakem primeru bomo največ pozornosti posvetili glavnemu kuhališču, ki je verjetno žar. Na tem področju imamo ogromno izbire, saj je ponudba zelo raznolika – poleg nekaterih klasičnih možnosti so na voljo tudi zelo nenavadni žari, ki ponujajo prav posebno izkušnjo pri pripravi hrane na prostem.

Začnimo s klasičnimi izbirami. Ena teh je žar na oglje, ki je edina smiselna izbira za prave gurmane. Kuhanje na oglju namreč hrani doda edinstveno aromo, izjemno vpliva tudi na okus pečenih jedi. Tako je žar na oglje izvrstna izbira za pripravo piknik jedi, za peko mesa in zelenjave, pa tudi za mnoge druge specialitete, čeprav zahteva nekaj več spretnosti in znanja, tudi vztrajnosti. Če bi radi hrano pripravili brez večjih komplikacij, so boljša izbira plinski ali električni žari, ki omogočajo zelo hitro in enostavno kuhanje. So tudi cenejši, medtem ko imajo plinski žari še to prednost, da jih lahko enostavno namestimo kamorkoli, saj lahko delujejo s pomočjo prenosne plinske jeklenke.

Za nekatere uporabnike je že žar na oglje nekoliko eksotičen in zahteven za uporabo, a na voljo so nekatere še bolj zanimive alternative. Med opremo letne kuhinje lahko najdemo tudi edinstvene žare, na primer takšne, ki delujejo na vulkansko kamenje. To so v osnovi plinski žari, ki segrevajo vulkansko kamenje in nato s toploto teh obdelujejo hrano ter ustvarijo podoben učinek kot pri kuhanju na oglju. Med cenejšimi kuhališči najdemo nekatere zanimive in privlačne izvedbe, pa tudi na drugi strani cenovnega spektra so na voljo dobre ponudbe, recimo keramični žari in profesionalni smokerji.