Aktualne novice

ASUS ROG

Računalnik za virtualno resničnost

Virtualna resničnost počasi, a vztrajno zavzema vedno večji tržni delež med ljubitelji računalniških iger. Do zdaj so bile tovrstne vsebine bolj zanimivost, v zadnjih mesecih pa smo bili deležni izida nekaterih odmevnih naslovov in napovedi iger, ki bodo po obsegu in vtisu brez težav konkurirale najbolj priljubljenim »dvodimenzionalnim« igram. A dobro izkušnjo v svetu virtualne resničnosti lahko zagotovi le dober računalnik – zahtevni igričarji bodo bržkone izbrali stacionarni računalnik z vrhunsko konfiguracijo strojne opreme.

Ključne komponente

Najbolj obremenjena komponenta je pri igrah v virtualni resničnosti gotovo grafična kartica. Odločimo se za VR ready grafično kartico, ki obljublja brezhibno združljivost z VR igrami. Poleg tega je pametno poseči po kakšni boljši izvedbi, to so recimo ASUS ROG verzije, ki ponujajo nekaj dodatne zmogljivosti in boljše hlajenje. Pri dolgoročni uporabi pod velikimi obremenitvami se bo grafična kartica ASUS ROG odlično obnesla, še posebej bo to opazno v svetu virtualne resničnosti, kjer se hitro pozna vsaka razlika v zmogljivosti. Ne pozabimo, da imajo zasloni očal za VR lahko bistveno višjo ločljivost od monitorjev, hkrati pa je treba poganjati kar dva prikazovalnika. Grafična kartica ASUS ROG lahko naredi opazno razliko, ne glede na to, za katero čipovje se pravzaprav odločimo.

Seveda bo treba računalnik opremiti tudi z drugimi komponentami zadostne zmogljivosti. Spet se izkaže, da je stacionarni računalnik definitivno najboljša izbira – vgradimo lahko napreden procesor, ki bo zmogel hitro procesirati zahteve virtualnega sveta in redno slediti vsem odzivom igralca. V poštev pridejo procesorji novejših generacij, ki se kombinirajo s hitrim delovnim pomnilnikom zadostne kapacitete, to je običajno 16 GB ali več. RAM lahko dokaj enostavno nadgradimo, stacionarni računalnik pa seveda omogoča še prilagoditev drugih komponent. Zahtevne igre bodo najbolje delovale na SSD pogonu, zagotoviti pa moramo tudi nekaj ustreznih priključkov, očala za VR običajno zahtevajo USB 3.0 priključek in DisplayPort izhod na grafični kartici.