Aktualne novice

PVC in ALU vhodna vrata

Vhodna vrata imajo izjemno pomembno nalogo v sodobnih stanovanjih in v drugih objektih. Predstavljajo namreč ključno ločnico med notranjostjo in zunanjim svetom, tako pa so pomemben faktor pri zagotavljanju varnosti in dobrega počutja. Čeprav gotovo takoj pomislimo na varnost, imajo v resnici vrata tudi druge pomembne naloge, ki v praksi še veliko bolj izstopajo.

V sodobnih stanovanjskih zgradbah izbiramo predvsem med tistimi vrati, ki zagotavljajo kar najboljše izolativne lastnosti. To so lahko trpežna ALU vhodna vrata, ki ob tem prinašajo še številne druge prednosti. Imamo pa na izbiro še druge materiale, ki so prav tako priljubljeni, med alternativami moramo gotovo omeniti še PVC in les. Imamo torej kar nekaj izbire, nadalje se lahko odločamo še med mnogimi različicami in modeli, ki imajo spet svoje lastnosti.

Na srečo lahko najdemo pravo rešitev za praktično vsak primer. Postaviti moramo svoje zahteve in ponudbo primerjati po ključnih lastnostih, ki imajo dejansko vlogo pri uporabi. Tako ugotovimo, katera vrata bodo najboljša izbira za naše potrebe.

Nadstandardna ALU vhodna vrata

Največ težav bodo imeli pri izbiri vhodnih vrat gotovo tisti, ki so nekoliko bolj zahtevni in brskajo predvsem po višjem kakovostnem rangu. Tu najbolj izstopajo ALU vhodna vrata, ki jih upravičeno uvrščamo v nadstandard na tem področju.

Ravno zato so ALU vrata morda nekoliko redkeje v uporabi v običajnih stanovanjskih prostorih. Praviloma so dražja, saj gre za bolj robusten in vzdržljiv material v primerjavi z lesom in PVC-jem. Aluminij je dobro pripravljen na vse mogoče obremenitve, predvsem na vremenske vplive, ki jih brez težav prenaša, medtem ko tega za les in PVC nikakor ne moremo trditi. Prav tako so ALU vhodna vrata dobro pripravljena na morebitne vlomilce in podobne obremenitve – kovinska vrata predstavljajo bistveno večjo prepreko kot plastična ali lesena. Ravno zato se ALU vrata pogosto uporabljajo v drugih okoljih, recimo v industriji, komercialnih in poslovnih objektih …

ALU vhodna vrata so znana po visokem varnostnem standardu

Mehanska trdnost in vzdržljivost aluminija odpira različne možnosti za uporabo v tej vlogi. Izdelamo lahko vrata v večjih dimenzijah, ki imajo tudi nekaj dodatne nosilnosti. Takšna vrata lahko skozi dolga leta brezskrbno uporabljamo in ne bomo naleteli na kakšne težave. Še posebej dobro se ALU vhodna vrata izkažejo v kombinaciji z drugo kakovostno opremo na vhodu, tu se odpirajo mnoge možnosti za prilagoditve.

ALU vrata imajo tudi nekatere pomanjkljivosti

Kljub temu, da so ALU vhodna vrata zelo prepričljiva in se tudi v praksi odlično obnesejo, imajo seveda tudi nekatere pomanjkljivosti. Zato tudi imamo na voljo alternativne materiale, ki jih lahko uporabimo.

Najprej je treba izpostaviti relativno visoko ceno, ki tako za vrata kot za okna pomeni, da se bodo varčni kupci pogosto raje posvetili brskanju po cenejši ponudbi. ALU okna in vrata niso nujno zelo draga, ne morejo pa se po ceni kosati z nizkocenovnimi PVC izdelki. Če torej ciljamo predvsem na nizko ceno, bomo verjetno začeli z brskanjem po ponudbi PVC izdelkov. V primerjavi z lesenimi okni in vrati aluminij sicer ni bistveno dražji, pridejo pa lahko do izraza druge razlike.

Omeniti moramo še dokaj slabe izolativne lastnosti samega aluminija, kar pa v praksi ne pomeni veliko. ALU okna in vrata namreč niso izdelana iz enostavne aluminijaste plošče, temveč imajo komoro, ki je zapolnjena z izolacijskim materialom, tako da se toplotni most prekine. Zunanja plast je dobro odporna na dejavnike okolja in preprečuje vdor v notranjost, notranja plast pa zadržuje v stanovanju prijetno temperaturo, ki jo vzdržujemo z ogrevanjem ali hlajenjem. Že res, da ima sam aluminij slabše izolacijske lastnosti od PVC-ja in predvsem lesa, a v praksi so ti izdelki zelo dovršeni in dosegajo vrhunske rezultate. Te lahko neposredno primerjamo, če poznamo izolacijske vrednosti.

ALU vhodna vrata in alternative

Kombinacija prednosti in pomanjkljivosti uvršča ALU vhodna vrata med privlačne izbire, ki se vsekakor lahko izkažejo za zelo posrečene. Včasih je aluminij kar najboljša izbira in se sploh ne oziramo na alternative. Običajno pa premislimo tudi o drugih možnostih, ki lahko ponujajo še boljši učinek.

ALU vhodna vrata niso edina, ki imajo lahko odličen učinek na vhodu

Predvsem so to vhodna vrata PVC, ki so precej priljubljena. Imajo namreč odlično razmerje med kakovostjo in ceno, specifično imajo precej nizko ceno, medtem ko prepričajo z zadovoljivimi lastnostmi. Takšna vrata so tudi precej prilagodljiva, tako da brez težav nadomestimo morebitne pomanjkljivosti materiala. Za mnoge domače uporabnike so vhodna vrata PVC odlična rešitev, ki ponuja najboljši izkoristek investicije.

Druga alternativa so lesena vrata, ki sicer ne izstopajo po kakšnih specifičnih prednostih, navdušijo pa z visoko estetsko vrednostjo in posebnim učinkom, ki ga lahko pričara zgolj les. Občutek topline in domačnosti dopolnjuje odlične izolacijske lastnosti, prav tako je možno lesena vrata še dodatno opremiti z zasteklitvijo in drugimi dodatki, s katerimi oblikujemo posrečene rešitve za ličen vhod.

Vse to so opcije, ki so nam na voljo v konkurenčni ponudbi in po dostopnih cenah. V praksi se lahko izkaže, da so tako ALU vhodna vrata kot PVC ali lesena vrata povsem spodobna izbira in je odločitev v končni fazi stvar okusa.