Aktualne novice

Puljenje zoba se naredi v lokalni anesteziji

Puljenje zoba se naredi v lokalni anesteziji

Vsi se moramo zavedati, da imamo le ene zobe, zato je potrebno zanje dobro skrbeti. Tega se zavedajo tudi številni zobozdravniki, ki paciente spodbujajo k redni kontroli ustne votline. To je pogoj, da se sproti odstranijo morebitne nepravilnosti ali pa bolezenska stanja v ustni votlini, ki lahko pripeljejo do izgube zob. Ker je vsak zob dragocen, je puljenje zoba rešitev le v takšnih situacijah, ko je prognoza zoba brezupna ali pa zob povzroča škodo sosednjim zobem in tkivom.

 

Vendar pa ni vsako puljenje zoba enako zahtevno. Potrebno je vedeti, da je poseg v največji meri odvisen od pozicije zoba, števila in ukrivljenosti korenin. Ne glede na to, se poseg opravi v lokalni anesteziji, zato je popolnoma neboleč, rana pa se običajno hitro in dobro zaceli. Če sledimo navodilom zobozdravnika, so zapleti po posegu zelo redki, seveda pa se je potrebno držati navodil, ki jih dobimo od zobozdravnika.

 

Naravno čiščenje zobnega kamna preprečuje hujše zobozdravstvene težave

 

Neustrezna ustan higiena se ne pozna zgolj na rumeni barvi zob, ampak ima lahko dolgoročne posledice. Če redno ne skrbimo za pravilno čiščenje zob, se na zobni sklenini hitro naberejo mehke zobne obloge, iz katerih se že po 72-ih urah po zadnjem ščetkanju začne tvoriti zobni kamen. Če ne poskrbimo za naravno čiščenje zobnega kamna, lahko to pripelje do vnetja dlesni iz katerih lahko tudi krvavimo, parodontozo in v najhujšem primeru izgubo zob.

 

Najpogosteje je zobni kamen rezultat nepravilne ustne higiene. Ogromno je še med nami ljudi, ki ne uporabljajo ščetke za medzobne prostore ali pa zobne nitke, ki sta izjemno pomembna pripomočka za temeljito ustno higieno. Priporočljivo je, da se za naravno čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku odločimo vsaj enkrat letno, saj nam na ta način, z različnimi metodami odstranjevanja zobnega kamna, prepreči hujše zobozdravstvene težave kot je tudi izguba zob.