Aktualne novice

Puljenje zoba

Puljenje zoba, ki se maje

Puljenje zoba je poseg, ki ga zobozdravniki opravijo le v primeru, da ni več nobene druge rešitve. Vsi dobri in kvalitetni zobozdravniki se morajo truditi, da pacientom omogočijo dolgo uporabo svojih naravnih zob. V nekaterih primerih pa vseeno morajo določen zob odstraniti, da omogočijo na primer bolj stabilen in zdrav ugriz. Včasih je tako potrebo odstraniti tudi kakšen popolnoma zdrav zob, ki nam ne povzročal nobenih težav. 

Puljenje zoba  pa je nujno če se opazi, da se zob premika. To v skorajda vseh primerih kaže na paradontalno bolezen, ki je izredno nevarna in jo moramo pravilno zdraviti. Če je nap zob že prevečkrat načel karies se lahko zgodi, da bo zob po določenem času popolnoma uničen in da ga zaradi tega zobozdravniki ne bodo uspeli več zaplombirati. Če se kronski del zoba tako poškoduje, da ni več rešitve, je najbolje, da se ga izpuli. 

Puljenje zoba je obvezno tudi v primeru granuloma, kar pomeni, da se nam je vnela konica korenine. To se pojavi, ker smo zob neprimerno zdravili in tako je prišlo do nepovratne poškodbe, ki jo lahko rešimo le s trajno odstranitvijo celotnega zoba. 

Ustna higiena zahteva vse potrebne pripomočke

Ustna higiena je izrednega pomena. Če želimo za svoje zobe primerno dobro skrbeti, je nujno potrebno, da imamo doma vse pripomočke s katerimi boo lahko poskrbeli za čistočo svojih zob. Med nujno opremo za higieno spada kakovostna zobna ščetka, ki ne sme biti pretrda, saj taka lahko poškoduje naše dlesni. Veliko ljudi si zobe umiva tudi z električnimi zobnimi ščetkami, ki omogočajo odlične rezultate čistoče. 

Ustna higiena zahteva tudi uporabo dobre zobne paste. Ni vsaka zobna pasta kakovostna. Nekatere vsebujejo tudi elemente, ki za naše zobe niso preveč koristni. Pomembno je, da za nasvet vprašamo svojega zobozdravnika ali higienika, ki nam bo znal svetovati, s katero zobno pasto bo naša ustna higiena najbolj učinkovita.