Aktualne novice

Prešita odeja

Prešita odeja za mirno spanje v zimskem času

Za udobje na postelji in seveda za mirno spanje skrbi raznovrstna oprema, ki jo moramo zelo skrbno izbrati. Navsezadnje spimo vsak dan, in to po osem ur skupaj – vsak element opreme na postelji ima zato pomembno nalogo pri zagotavljanju prijetne izkušnje. Nekateri kosi zelo izstopajo, to je gotovo tudi prešita odeja, ki je predvsem v zimskem času naravnost nepogrešljiva. Pri izbiri te opreme torej ne smemo sklepati kompromisov, posegamo po kakovostnih izdelkih, ki bodo navdušili s svojimi funkcionalnimi lastnostmi.

Kar nekaj različnih možnosti imamo že med samimi prešitimi odejami, na voljo pa so tudi nekatere druge rešitve, ki ponujajo dovolj topline za udobno spanje v zimskem času. Univerzalnih rešitev ni, vsak mora najti prave izdelke za svoj okus. Vseeno lahko podamo nekaj priporočil, ki bodo v pomoč pri izbiri kakovostne opreme v spalnici. Vsaka prešita odeja lahko odlično opravi svoje delo, a najprej moramo opremo premišljeno izbrati.

Prešita odeja v različnih velikostih

Že dimenzije odeje so lahko kritičnega pomena za končno udobje. Priporočljivo je, da dimenzije zimske prešite odeje prilagodimo velikosti postelje, mora pa biti odeja seveda večja, da se lahko udobno zavijemo vanjo. Običajno to ne bo problem, razen če imamo kakšne posebne postelje.

Obstajajo standardne dimenzije, s katerimi lahko izberemo ustrezno odejo glede na dimenzije ležišča. Ni se treba ravnati prav po teh priporočilih, nekatere opcije so precej vsestranske. Prešite odeje 200×220 so recimo zelo priljubljene in se lahko uporabljajo na vsaki postelji, pravzaprav v praktično vsakem okolju. Na manjših posteljah pa se prešite odeje 200×220 lahko prevelike in bodo v napoto, saj lahko ovirajo mirno spanje. Splača se torej poznati ustrezne dimenzije glede na velikost postelje.

Običajno ciljamo na to, da imamo na voljo nekaj dodatne širine. Po višini oziroma dolžini prešita odeja približno odgovarja dimenzijam ležišča, običajno ta mera znaša 200 cm. Po širini pa se odeja prilagaja velikosti postelje, s tem da pušča nekaj dodatne širine za popolno udobje. Za enojne postelje širina odeje praviloma meri 140 cm, za francoske postelje izbiramo odeje 200×200, večje zakonske postelje pa zahtevajo izbiro prešite odeje s širino 260 cm.

Poseben primer so daljše postelje za višje uporabnike, tu je standardna dolžina 220 cm. To velja tako za ležišče kot za posteljnino in tudi prešite odeje, zato je možno dobiti dobre opcije tudi v teh dimenzijah. Širine načeloma ostajajo enake kot pri običajnih posteljah.

Prešita odeja v različnih izvedbah

Velikost je ključna lastnost, v kateri se ena prešita odeja razlikuje od druge. Na pogled so si te odeje precej podobne in jih ne moremo vedno povsem zanesljivo ločevati, a vsekakor poznamo tudi nekatere posebne izvedbe, ki ponujajo drugačne učinke.

Lahka prešita odeja je vsestransko uporabna v vseh letnih časih

Razlike so v polnilih, ki so prilagojene glede na letni čas. Tako so recimo na voljo debele zimske prešite odeje, ki so namenjene uporabi v hladnih zimskih nočeh. Imajo več polnila in so posebej zasnovane tako, da zadržujejo toploto in nudijo optimalno udobje pri nizkih temperaturah. Računamo lahko na odličen učinek takšnih odej, seveda pa se moramo prepričati, kakšne lastnosti izbrani izdelki sploh imajo – samo zato, ker nekaj prešita odeja velja za zimsko, še ne bo nujno ponudila pričakovanega učinka. Raje se osredotočimo na konkretne lastnosti, predvsem na vrsto in količino polnila.

Na voljo so tudi lahke prešite odeje za uporabo v toplejšem delu leta. Udobna odeja je na postelji vedno dobrodošla, zato se tudi takšne odeje s pridom uporabljajo. Gre za lahke in zračne odeje, ki niso nujno namenjene zadrževanju toplote, temveč prinašajo le nekaj dodatne topline in predvsem udobje v toplejših nočeh. Zelo pomembno je, da so te odeje dobro prilagojene na svojo nalogo, saj prešita odeja ne more vedno prispevati k udobju pri višjih temperaturah, morda bo v napoto.

Prešita odeja skrbi za toplino, a tudi udobje in varnost

Prešita odeja v kombinaciji z drugo opremo

Na postelji uporabljamo raznovrstno opremo in prešita odeja je le en izmed ključnih elementov. Gotovo potrebujemo seveda kvalitetno ležišče, pa tudi ustrezen vzglavnik. To dopolnimo s posteljnino, ki vključuje rjuhe in prevleke.

Izbira ležišča je poglavje zase. Te odločitve so lahko zelo zahtevne, a običajno jih sprejmemo le enkrat in nato računamo, da bomo z ležiščem zadovoljni dolga leta. Drugače je lahko z vzglavnikom, ki ga lažje zamenjamo in tudi ni takšna investicija. Priljubljena izbira je vzglavnik iz perja, ki nudi posebno udobje in toplino, seveda pa to ni edina možna izbira. Prav tako ustrezne so lahko izvedbe iz sodobnih umetnih materialov, predvsem iz spominske pene. Vzglavnik iz perja ima svoje prednosti, a enako velja za druge izvedbe v višjem kakovostnem razredu in v praksi je veliko odvisno od okusa posameznika. Vsekakor se splača vzglavnik pred nakupom preizkusiti, morda je pametno preizkusiti tudi različne opcije, ne le tistih, za katere menimo, da nam bodo res všeč.

S premišljeno izbiro lahko posteljno zelo dobro opremimo. Tako si zagotovimo optimalne pogoje za kakovosten spanec. Vsak element ima pomembno nalogo, tako prešita odeja kot ležišče in vzglavnik, pa tudi dodatki, prevleke in rjuhe.