Aktualne novice

korekcijska-ocala

Poskrbimo za svoje oči z obiskom optika

Vid je eden izmed najbolj uporabljenih človeških čutov. Uporabljamo ga za mnoge aktivnost, ki dajejo našemu življenju smisel. Tako je zelo pomembno, da poskrbimo za zdravje svojih oči na različne načine. Počitek, izogibanje prekomernemu gledanju v računalniški zaslon ali televizijo in uživanje kvalitetne hrane so samo nekateri načini, ki bodo ohranili naše oči v boljšem stanju. Izredno priporočljivo je tudi, da periodično opravimo okulistični pregled. Ta lahko razkrije različne bolezni v naših očeh in različnih delih telesa še preden postanejo nevarne.

Okulistični pregled ali navaden pregled oči?

Navaden pregled oči ima svoje prednosti, vendar ni tako natančen. To je omejen pregled, ki se osredotoča na kakovost vida. Ne more pa odkriti možne bolezni in globljih težav z očmi. V večini primerov ga opravi osebni zdravnik za odrasle ljudi. Za otroke pa za osnovni pregled oči poskrbi pediater. Je pa res, da je lahko omenjen pregled koristen za napotek k okulistu. Potrebno pa se je zavedati, da to ni pravilen način za podajanje strokovnega mnenja o zdravju naših oči. Za najboljšo sliko kakovosti vida in zdravja oči je potreben okulistični pregled.

Pregledi oči pri otrocih jim pomaga z uspehom v šoli

Otroci se zanašajo na svoj vid za učenje, igranje, spoznavanje sveta ipd. Kakovosten vid pa je izredno pomemben v šoli. Otroci ga potrebujejo za skoraj vsako aktivnost v šoli, kot je sledenje pouku, opravljanje šolskih aktivnosti ipd. To je tudi razlog, da je priporočen reden pregled pri okulistu vsako leto za otroke vseh starosti. Pregled oči lahko tudi razkrije razvijajoče se bolezni, ki sploh ne kažejo nobenih simptomov. Tako je možno popolnoma odpraviti ali pa vsaj omejiti škodo resnih bolezni oči, ki so lahko drugače zelo nevarne.

okulisticni-pregled

Zadnja leta je miopija izredno razširjena bolezen. To poznamo drugače tudi kot kratkovidnost. Nezdravljena miopija pa lahko prinese močno degradacijo vidu v poznih najstniških letih otrok. Obenem pa jih izpostavi razvoju različnih bolezni, kot so siva mrena, glavkom, odmik mrežnice, prezgodnji presbiopiji ipd.

Različne discipline zdravnikov za vid

Zdravnike vidu je možno razdeliti na več poklicev oziroma disciplin. Vsaka disciplina ima svoj namen od zdravljenja očesnih bolezni do predpisa in izdelave primernih očal. Poznamo okulista ali oftalmologa, optika in optometrista. Vsak izmed njih je strokovnjak na svojem področju in nam pomaga do boljšega vidu z uporabo očal in leč ter različnih postopkov zdravljenja oči. Njihove naloge pa so sledeče:

Optik skrbi za dobavo pravilnih očal ali leč

Optik načeloma ne izvaja okulističnih pregledov. Njegova naloga je dobava očal in leč. Seveda pa je tudi zadolžen za primerne nastavitve in vrsto očal in leč. S strankami se tudi posvetuje za najbolj ustrezajoče okvirje očal. Lahko pa tudi naredi meritev obraza, da priskrbi pravilne dimenzije korekcijskih očal in drugih pripomočkov za vid.

Oftalmolog je zadolžen za pregled oči

Glavna naloga oftalmologa ali okulista je skrb za zdravje oči svojih pacientov. To stori z okulističnimi pregledi, operacijami oči za izboljšanje vida, zaradi razvoja glavkoma, sive mrene ipd. Obenem pa tudi zdravi očesne bolezni, ki so posledica diabetesa, artritisa in drugih bolezni.

Optometrist tudi izvaja preglede oči

Optometrist zdravi očesne bolezni, kot je kratkovidnost in daljnovidnost. Predpisuje pa tudi recepte za očala in leče. Njegova naloga je tudi pred in pooperativna skrb za paciente. Postavlja pa tudi diagnoze za oči z degeneracijo rumene pege, diabetično retinopatijo ipd.

Korekcijska očala izboljšajo vid posameznika

Okulist nam po pregledu oči lahko predpiše korekcijska očala. Ta so namenjena korekciji našega vida, saj odpravijo oziroma olajšajo različne bolezni in stanja naših oči, kot je kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem ipd. Sama očala pa lahko razdelimo na različne podkategorije leč, ki so namenjene odpravi enega ali več simptomov nepravilnega delovanja oči.

Enovidne leče na recept so namenjene odpravi določene težave z vidom

Korekcijska očala lahko uporabljajo enovidne leče. Te so namenjene odpravljanju težav z kratkovidnostjo, daljnovidnostjo ipd. Vsebujejo enako vidljivost leče, ki je namenjena izboljšanju vidu za branje, vožnjo avtomobila ipd. Poznamo pa tudi enovidne leče, ki so razdeljene na pol okvirja za pomoč pri gledanju na daleč, in pol okvirja za gledanje na blizu.

Multifokalne leče so namenjene korekciji več težavam z vidom

Multifokalne leče se uporabljajo pri ljudeh, ki imajo več težav z očmi. Vgrajeno imajo več kot eno korekcijsko tehnologijo za odpravo pomanjkljivosti vida.

Bifokalne leče so razdeljene na dve dela

Bifokalne leče za korekcijska očala so razdeljene na dva dela. Zgornji del je mišljen za gledanje na daleč, spodnji pa za gledanja na blizu. Možno je opaziti črto v sredini leč, ki delijo zgornji in spodnji del njihove površine.

korekcijska-ocala

Računalniške leče blokirajo modro svetlobo iz računalniških naprav

Računalniške leče so narejene za varovanje oči pred utrujenostjo, ki jo povzroči gledanje v računalniški zaslon. Tamo imajo računalniška očala s pomočjo teh leč vgrajeno tehnologijo filtriranja modre svetlobe, ki je značilna za monitorje.

Bralne leče olajšajo branje knjig

Bralne leče nam lahko predpiše okulist za pomoč pri branju. Korekcijska očala z omenjenimi lečami imajo povečevalni učinek, kar naredi črke večje na pogled.

Progresivne leče

Progresivne leče uporabljajo različne tehnologije doseganja pogleda na bližnjo, srednjo in daljno razdaljo. Njihova velika prednost je, da ima uporabnik nemoteno tranzicijo med vsemi razdaljami, kar preprečuje glavobole.