Aktualne novice

Window on blue sky

Pomembne lastnosti sodobnih oken

Kakšna okna izbrati? To je pogosto vprašanje, s katerim se soočimo pri opremljanju novega doma ali sanaciji starejše stavbe. V vsakem primeru pa je treba paziti na nekatere pomembne lastnosti, ki odločajo o tem, kako zadovoljni bomo z novo opremo.

Za izjemno pomembno se izkaže predvsem izolacija, tako toplotna kot zvočna. Najbolj prepričljiva so v tem oziru PVC okna, ki jih je možno do potankosti prilagoditi za ta namen. PVC namreč omogoča oblikovanje dovršenih okenskih profilov, ki jih lahko oblikujemo tako, da ustrezajo zahtevam toplotne in zvočne izolacije. Poleg tega imajo PVC okna običajno tudi več slojev stekla, ki dopolnjujejo lastnosti profila. To pomeni, da so takšna okna najboljša izbira za tiste, ki želijo svoje bivališče nadgraditi z optimalnim energetskim izkoristkom. Na tem področju druga okna niso tako prepričljiva, iz lesenih profilov je recimo težje izdelati učinkovit izolacijski sistem, tudi ALU okna na tem področju ne dopuščajo toliko možnosti kot PVC okna.

Poleg tega pa PVC okna izstopajo še v drugih lastnostih, ki so prav tako zelo pomembne. Ne pozabimo niti na ceno, ki je pogosto pomemben dejavnik pri izbiri oken – pravzaprav gre za razmerje med kakovostjo in ceno, saj nikoli ne izbiramo le oken, ki so najcenejša, temveč se bomo posvetili tistim izdelkom, ki ponujajo največ za svoj denar. PVC okna so na tem področju očiten zmagovalec, saj so zelo ugodna, a hkrati ponujajo tudi prepričljivo zbirko zaželenih lastnosti. Tako lesena kot ALU okna so načeloma bistveno dražja, s tem da le v nekaterih lastnostih za malenkost prekosijo PVC okna. Za najboljše razmerje med kakovostjo in ceno je PVC gotovo prava izbira, izjema so le tisti primeri, ki ne dopuščajo kompromisov – recimo za okna, ki morajo podpirati večje obremenitve, je pametno izbrati ALU okna, ki imajo večjo nosilnost kot okviri PVC oken.