Aktualne novice

Pisarniška oprema za optimalno storilnost

Pisarniška oprema za optimalno storilnost

V delovnem okolju lahko na različne načine prilagodimo izkušnjo uporabnika prostorov, s tem pa dosežemo različne učinke na delovno storilnost. Seveda v večini primerov želimo storilnost optimizirati, kar dosežemo tako, da pogoje do potankosti prilagodimo. Dosežemo lahko zelo veliko razliko.

Pomembno je na primer, da v pisarno pride dovolj svetlobe. Najbolje se obnese naravna svetloba, zato so zelo priljubljene steklene stene, ki so v sodobnih pisarnah že skoraj nepogrešljive. Steklene stene prepuščajo naravno svetlobo in omogočajo dobro vidljivost tudi v zaprtih prostorih, s tem pa olajšajo mnoga delovna opravila. Prav tako bo dobro osvetljen delovni prostor boljši za koncentracijo in manj obremenilen v dolgem delovnem dnevu. Lahko pa steklene stene do neke mere vseeno nadomestimo s kombinacijo oken in umetnih svetil, pomembno je le, da so prostori dobro osvetljeni.

Zelo pomembno vlogo igra tudi pisarniško pohištvo, predvsem seveda stol. Pisarniški stoli so namreč neposredno zaslužni za to, da lahko celoten delovni dan udobno presedimo za mizo, osredotočeni na delovne obveznosti na urniku. Le z dobrim stolom je to mogoče, nasprotno pa bo slab stol povzročil mnoge težave in močno poslabšal delovno storilnost. Splača se torej izbrati dober stol, pisarniški komplet pohištva pa dopolnjuje tudi ustrezna miza. Seveda je to odvisno od dela, ki se opravlja, a običajno je prav to kombinacija, ki zagotavlja najboljši učinek. Pomembno je to, da izbrani stol pisarniški mizi odgovarja, tako da pri delu ne bo prihajalo do neenakomernih obremenitev. Zagotovimo optimalno ergonomsko držo za mizo in tako olajšamo delo preko delovnega dne.

Na storilnost na delovnem mestu vpliva cela vrsta dejavnikov, ki niso nujno zelo izraziti. Čisto možno je že s kakšno malenkostjo storilnost zelo izboljšati ali seveda poslabšati, zato se splača takšnim prilagoditvam nameniti dovolj pozornosti. V poštev pridejo tudi tisti dejavniki, ki v delovnem procesu niso neposredno vpleteni.