Aktualne novice

patent

Patent pridobimo z ustreznim postopkom registracijo

V zadnjih desetletjih lahko opazimo izjemen razvoj in napredek tako v gospodarstvu kot tudi v tehnologiji, zato ni nič presenetljivega, da se na trgu vedno znova pojavljajo različni izumi. Če želimo, da je naš izum zakonsko zaščiten in si zanj pridobimo izključno pravico do gospodarskega izkoriščanja, ga moramo ustrezno patentirati oziroma registrirati, s čimer nam država dodeli patent. To pomeni, da našega izuma nobena druga oseba ali podjetje ne sme izdelovati ali uporabljati brez našega dovoljenja.

Če želimo pridobiti za naš izum patent, se moramo zavedati, da gre za kompleksen in dolgotrajen postopek. Če se na to ne spoznamo najbolje, si je bolje poiskati ustrezno strokovno pomoč, kot je zastopniška združba, ki se vsakodnevno srečuje s tovrstnimi postopki. Poleg svetovanja, nam bo le ta nudila tudi pomoč pri sestavi patentne prijave, nas bo zastopala v vseh postopkih, ki so povezani s pridobitvijo patenta, in pripravila celotno dokumentacijo.

Blagovna znamka omogoča razlikovanje enakega ali podobnega blaga

Verjetno ste že opazili, da se na podobnih izdelkih pojavljajo najrazličnejši znaki, po katerih običajno izdelke hitreje prepoznamo. Lahko gre za grafične prikaze, besede, kombinacije črk, številke, kombinacije barv ali pa tridimenzionalne podobe. Kadar so takšni znaki pravno zavarovani oziroma zaščiteni, govorimo o blagovni znamki. Blagovna znamka je neke vrste pravica do tržena komuniciranja, saj podjetja z njo privabljajo svoje kupce.

Za blagovno znamko ni nujno, da mora biti na tržišču novost. Pogosta praksa je, da podjetja najprej nekoliko počakajo, da dobijo občutek, ali se bo obstoječa blagovna znamka prijela, in se šele nato lotijo njene registracije. Nekatera podjetja se za registracijo kasneje niti ne odločijo, če vidijo, da na tržišču ne bo zdržala. Z registracijo blagovne znamke pa si podjetje pridobi pravno zaščito, z njo povečamo vrednost podjetja, si pridobimo na ugledu in nam omogoča oglaševanje in boljši položaj na trgu.