Aktualne novice

parket

Zakaj Je Parket Najboljša Izbira?

Razmišljate o menjavi talne obloge? Mi vam predlagamo parket. Ker je najbolj trpežen, hkrati pa bo vašemu domu dal pridih naravne svežine in prijetne topline.

Prava talna obloga za pravi prostor

Ker niso vse talne obloge enake, predvsem pa so različno trpežne, je prav, da za svoj dom izberete tako, ki vam bo najbolj služila v vseh prostorih.

Nekateri priporočajo, da se za uporabo v različnih prostorih odločite za različne talne obloge. Poglejmo, katere so najpogostejše:

  • Ploščice – ker so narejene iz porcelana ali pa keramike so zelo odporne, hkrati pa jih je zelo enostavno čistiti. Največkrat se uporabljajo kot talna obloga v kuhinji in kopalnici. Ker so »hladne«, se za ostale sobe ne priporočajo, razen če imate talno gretje.
  • Parket – je še vedno najbolj priljubljen, ker je trpežen, enostaven za vzdrževanje in čiščenje, hkrati pa lahko z različnimi tehnikami polaganja naredi moderen vtis. Uporabi se lahko v vseh prostorih, razen tam, kjer je preveč vlage ne. Parket lahko večkrat brusimo in ga lepo negujemo, zato ima zelo dolgo življenjsko dobo.
  • Vinil – sintetična talna obloga, ki je priljubljena predvsem zaradi enostavnega čiščenja in vzdrževanja, hkrati pa je zelo poceni. Največkrat jo srečamo v kuhinji in kopalnici.
  • Tekstilne talne obloge – so po navadi narejene iz najlona ali poliestra, popularne so predvsem v spalnicah, ker dajo občutek topline in udobja.
  • Laminat – kljub temu da ima krajšo življenjsko dobo, ga lahko primerjamo s parketom. Je zelo trpežen in enostaven za čiščenje. Ker je narejen iz lesenih vlaken, lahko lepo imitira leseno talno oblogo, pa tudi ploščice in kamen. Uporaben je v vseh prostorih, razen tam, kjer je več vlage.

parket je trpežen in obstojen

Parket ali laminat?

Kot smo že povedali, sta obe talni oblogi zelo trpežni in enostavni za vzdrževanje. Razlika med njima je predvsem v tem, da ima laminat krajšo življenjsko dobo.

Cena parketa je višja, vendar se dolgoročno bolj splača. Medtem ko je laminat cenejši in bolj enostaven za polaganje.

Laminat je izdelan iz lesenih vlaken, ki zlahka prevzamejo podobo lesa, kamna ali pa ploščic. Zato nam ponuja več različnih videzov.

Tudi parket se lahko polaga na različne načine in nam tako pričara moderen videz. 

Najbolj poznan je vzorec »ribja kost«, lahko pa ga polagamo v različnih smereh, v kvadratke ali v kakšen drug vzorec.

Laminat ima to prednost, da ga lahko položimo kar na že obstoječo talno oblogo. 

Tako za parket kot za laminat velja, da sta zelo odporna proti udarcem, težo pohištva in hojo. Nista pa odporna proti vlagi. Zato se za kuhinjo ali pa kopalnico raje odločite za kakšno drugo talno oblogo.

Na trgu je veliko različic laminatov, tisti najcenejši so narejeni iz iverke, zato niso najbolj kvalitetni. Izberite raje malce dražjega in bolj kvalitetnega.

Parket je dražji kot laminat, verjetno zato, ker se šteje, da je bolj kvaliteten. Poznamo lamelni, klasični in panelni parket. 

Z razvojem tehnologije pa je parketarstvo ugotovilo, da se bodo najbolj prodajali gotovi parketi. So dražji, za kupce pa mamljivi, ker so enostavnejši za polaganje in vzdrževanje.

Kako se polaga parket?

Polaganje parketa je lahko zelo enostavno. Lahko se ga lotite sami, lahko pa pokličete mojstra, ki ga imenujemo parketar.

Če želite, da bodo tla ravna in dolgo obstojna, je pomembno, kako boste parket polagali.

Najprej je potrebna natančna izmera in pregled prostora. Šele ko boste imeli natančne izračune, se lahko podate v trgovino po material.

Pomembno je tudi, kakšen je prostor, v katerem boste polagali parket. Mora biti popolnoma suh, brez vlage, hkrati pa mora tudi podlaga biti ravna, suha in čista.

V primeru, da podlaga ni čista, je treba odstraniti vse nečistoče in ostanke stare talne obloge. 

Površina mora biti ravna, če ni, si lahko pomagate z izravnalno maso, ki mora biti ravno prav debela.

Preden se lotite polaganja parketa, poskrbite, da bo temperatura v prostoru med 15 in 25 stopinj, vlažnost pa 50 %.

Ko je podlaga suha, čista in ravna, v prostoru pa ravno pravšnja temperatura, se lahko začne polaganje parketa. To lahko storite na več načinov.

Kako se polaga neobdelan parket?

Polaganje parketa, ki je neobdelan poteka na enak način, kot polaganje gotovega parketa. 

Najprej namažemo lepilo na podlago in čez nanesemo parketno desko. Paziti moramo, da je med steno in parketom vsaj en centimeter prostora, za delovanje lesa. 

Ne skrbite, reža se ne bo videla, saj bo zakrita z zaključno letvico.

Ko je gotovi parket položen, ga pustimo, da »počiva« vsaj kakšen teden. Nato pa pride na vrsto obdelava.

Najprej ga je treba zbrusiti, najboljše z brusilnimi stroji, ker je treba res natančno.

Nato se ga počisti, in »na grobo« pobrusi z brusnim papirjem, na koncu pa še bolj natančno s profesionalnim strojem. 

Po brušenju ga posesalcamo in očistimo.

Ko je zbrušen in očiščen, ga polakiramo. Najprej uporabimo osnovni lak, še enkrat zbrusimo in na koncu še končni lak.

Polakiran parket lahko na koncu še naoljimo. Parketar vam bo svetoval, da uporabite naravna olja, če je dodan vosek, pa še toliko boljše.

Olje morate nanesti na očiščen in zbrušen parket. Pazite, da ga nanesete enakomerno in v tanki plasti. 

Polaganje gotovega parketa

Najbolj razširjen način polaganja parketa je polaganje gotovega parketa z lepljenjem. 

Polaga se na enak način kot klasičen parket, torej z lepilom. Na podlago namažete lepilo, nanj pa položite parketno desko.

Ko je parket položen, je hoja prepovedana vsaj 24 ur, še boljše pa, če se vzdržite kakšen dan več, da se lepo uleže.

Vsaj en teden pa se priporoča, da ga pustite pri miru, torej, da nanj ne polagate pohištva in ga na splošno ne umažete ali zmočite.

Gotovi parket pa se lahko polaga tudi brez lepljenja. V tem primeru potrebujete takega s »klik« spojem.

Na tak način ha lahko položimo tudi čez staro talno oblogo. Ker ne potrebuje posebnega obdelovanja, se šteje, da je zelo hitro položen. 

Priljubljen pa ni samo zaradi enostavnega polaganja, ampak je tudi cena parketa manjša. Pravzaprav je cena odvisna od tega, kakšnega uporabite, je pa znano, da je parket dražji kot laminat.

Ne glede na to, na kakšen način boste polagali parket, morate najprej določiti smer polaganja, ki pa je odvisna tudi od vrste parketa.

Najbolj znan vzorec parketa je »ribja kost« ali pa »kocka«.

Kako se vzdržuje parket?

Parket je zelo priljubljena talna obloga tudi zato, ker je enostaven za čiščenje in vzdrževanje. 

Za čiščenje ne potrebujete nobenih posebnih čistil, dovolj je samo voda. Pravzaprav se agresivna čistila celo odsvetujejo. 

Seveda pa se kakšnemu bolj trdovratnemu madežu ne morete izogniti, zato je dovoljena uporaba čistil, ki so temu namenjena.

Odsvetuje se tudi uporaba parnega čistilnika, saj mu lahko pretirana vlaga škodi.

Če želite, da bo parket dolgo obstojen, ga morate primerno zaščititi, to pomeni, da uporabite preproge, pod mize in stole pa namestite drsnike.

Da bo vaša nova talna obloga dolgo časa brez poškodb, pa lahko poskrbite že, takoj ko ga položite. 

Namesto svetovanih 24 ur pustite parket počivati več dni, tako se bo lepo ulegel in postal bolj trden. Bolj, kot bo trden, bolj bo odporen proti udarcem in poškodbam.

parket za dnevno sobo

Ali lahko poškodovan parket obnovimo?

Parket je dolgo obstojen tudi zato, ker se ga ob manjših poškodbah lahko obnovi in ga ne rabite menjati.

Oljen parket je lažje obnoviti, ker del parketa, ki je poškodovan preprosto naoljite.

Medtem ko je treba lakiran parket ponovno zbrusiti in na novo prelakirati celotno površino in ne samo del, ki je poškodovan.

Tudi bolj globoke poškodbe se lahko enostavno sanirajo, in sicer tako, da se uporabi lesni kit ali pa se zamenja samo poškodovana deska.

Ker je tehnologija v parketarstvu zelo napredovala, se lahko sanirajo vse vrste poškodbe.

Menjajva parketa, je potrebna samo v primeru, če je močno navlažen in že odstopa od podlage. 

Pogosta vprašanja

Kakšne so prednosti parketa v primerjavi z drugimi talnimi oblogami?

Parket je zelo priljubljena talna obloga zato, ker je zelo trpežen, hkrati pa enostaven za polaganje in vzdrževanje. Sicer se cenejši laminat lahko primerja s parketom, vendar ni tako vzdržljiv in je bolj neodporen na poškodbe. Ker je parket iz kvalitetnega lesa, nam v prostor pričara pridih narave, hkrati pa lahko z različnim polaganjem dosežemo zelo moderen videz.

Kako se polaga parket?

Lahko se ga polaga z lepljenjem ali brez. V slednjem primeru morate izbrati parket, ki ima klik spoje, ki bodo nadomestili lepilo. Način z lepljenjem je zelo enostaven, saj nanesete lepilo na podlago in nanj položite parketno desko. V primeru, da polagate neobdelan parket, ga je treba še pobrusiti in polakirati ali pa naoljiti.

Izbrati klasični ali gotovi parket?

Razlika med klasičnim in gotovim parketom je v tem, da je treba klasičnega po tem, ko ga položimo še obdelati. Oba se položita na isti način, z lepljenjem. Gotovi se lahko položi tudi brez lepljenja, in sicer s klik spoji. Plus gotovega parketa je tudi v tem, da se lahko položi na že obstoječo talno oblogo.

Kako se vzdržuje parket?

Parket je zelo enostaven za vzdrževanje. Potem ko se položi, se svetuje, da se varuje še nekaj dni. Torej, da se pusti počivati in da se nanj ne polaga pohištvo in hodi z neprimernimi čevlji. Pred poškodbami ga lahko zavarujete tako, da uporabite preproge in predpražnike, pod stole in mize pa namestite drsnike.

Izbrati parket ali laminat?

Čeprav se laminat glede na kvaliteto lahko primerja s parketom, pa je slednji bolj vzdržljiv in ima daljšo življenjsko dobo. Laminat je veliko cenejši, največkrat tudi zato, ker je izdelan iz nekvalitetne iverke, kar se ne more primerjati s kvalitetnim lesom, ki se uporablja za izdelavo parketa. Obe talni oblogi sta enostavni za polaganje in vzdrževanje, laminat pa ima to prednost, da se lahko polaga na že obstoječo talno oblogo.