Aktualne novice

otroška soba

Otroške sobe so zahteven projekt

Otroške sobe so zahteve projekt iz več razlogov. Verjetno največ ovir pri opremljanju otroške sobe postavlja generacijski prepad med starši in otroci.

Kako izbrati otroško sobo ali ko starši postanejo otroci

Starši bodo dobro izbrali, če se bodo znali vživeti v potrebe otroka. Vsak otrok je poglavje zase, za razvoj osebnosti je zelo pomemben prostor v katerem preživi veliko časa.
Otroške sobe so največkrat prostor v katerem spi, počiva, ustvarja ter se na splošno počuti varno in prijetno. Starši na drugi strani ne smejo postati preveč otročji, ko gre za varnost in druge podobne zahteve. Odrasle osebe so med drugim tudi tisti, ki skrbijo za otrokovo varnost in njegov zdrav razvoj v odraslo osebo. Verjetno najbolje izbrane otroške sobe so kompromis med neobhodnimi zahtevami staršev in zdravega razuma ter otroških želja. Za otrokov zdrav razvoj je dodatno pomembno, da se čim prej nauči razmišljati o posledicah svoji odločitev in dolžnostih. Tipičen primer je otroška postelja, ki je danes od primera do primera zelo različna. Zdrava kmečka pamet nam govori, da je najpomembnejša za zdrav otroški razvoj postelja, ki nudi najboljšo oporo in na splošno podporo razvijajočemu se telesu. Postelja v tem primeru ne pomeni zgolj pohištva, ampak tudi vzmetnico in posteljnino. Otrokom so sicer lahko bolj všeč otroške postelje oblikovane primerno junakom iz risank, zgodb ali drugim vzornikom. Vendar lahko s tem izgubimo pomembne lastnosti. Tak primer je prostor pod ležiščem, ki nudi najboljši pretok zraka v izvedbah brez dodatkov ali izvedbah brez zaprtih prostorov pod ležiščem. Izvedbe z prostorom pod ležiščem omogoča tudi lažje čiščenje nesnag, ki lahko prinašajo razne negativne posledice. Poleg postelje imajo otroške sobe največkrat še omaro za garderobo ter pisalno mizo. Omara zahteva razmislek o prostornosti, večje so primerne za otroške sobe namenjene dvema ali več uporabnikom, za letno in zimsko otroško garderobo. Enako velja za pisalne mize. Osvetlitev prostora je pika na i opreme vsake otroške sobe.