Aktualne novice

Izpušni sistem

Optimalno pripravljen izpušni sistem

Upravljanje izpušnih plinov je pri avtomobilih zelo pomembno, in to iz različnih razlogov. Gotovo želimo poskrbeti za čiste in neškodljive izpušne pline, hkrati pa lahko s tem vplivamo tudi na učinkovitost delovanja motorja in na zmogljivost avtomobila. Splača se torej nekaj pozornosti nameniti tudi temu sistemu, saj lahko sprejmemo nekatere spremembe, ki vplivajo na delovanje vozila. Seveda pa pri tem ni pametno eksperimentirati, hitro se lahko zgodi, da bomo zadeve le še poslabšali. Praviloma so avtomobili že v izhodišču optimalno pripravljeni za vožnjo, nekaj prilagoditev pa bo koristilo starejšim avtomobilom, prav tako bodo izpušni sistem svojih vozil prilagodili tisti vozniki, ki imajo pri uporabi avtomobila kakšne posebne potrebe, predvsem dirkači.

Odstranitev DPF filtra

Pri vozilih z dizelskim motorjem je ena izmed možnih prilagoditev odstranitev DPF filtra, ki praviloma sicer ni priporočljiva, je pa v nekaterih primerih vseeno prava odločitev za tiste, ki želijo do potankosti prilagoditi delovanje svojega jeklenega konjička. DPF filter namreč skrbi za zadrževanje škodljivih stranskih produktov izgorevanja dizelskega goriva, s tem pa koristimo okolju in zdravju ljudi. Ker pa gre za fin filter, ki poleg škodljivih snovi lahko zadržuje tudi izpušne pline in ovira njihov pretok, se lahko to kaže na učinkovitosti in zmogljivosti motorja. Zamašen filter bo hitro vodil v težave, zato je včasih odstranitev DPF filtra precej smiselna. To storimo, če si ne moremo privoščiti omejene zmogljivosti motorja, posebej priljubljen pa je ta ukrep pri starejših vozilih, ki imajo zaradi zamašenega filtra in slabšega delovanja motorja še večje težave. V vsakem primeru pa je priporočljivo, da odstranitev DPF filtra opravi strokovnjak, saj so na filtru še vedno nabrane škodljive snovi.

Izpušni sistem ima seveda še druge komponente, ki imajo pomembne naloge, a jih lahko nekoliko prilagodimo. Spet pa je vse odvisno od namena in ciljev, ki jih skušamo doseči.