Aktualne novice

Ocena vrednosti podjetja

Vsekakor je predvsem pri večjih podjetjih zelo težko realno oceniti, kakšna je njihova vrednost. Kapital je namreč razpršen, na vrednost vplivajo dolgovi in obveznosti, pravzaprav moramo upoštevati kar dolg spisek dejavnikov, ki vsi odločajo o tem, kakšna bo končna številka. Oziroma vsaj prva ocena. Čisto možno je, da pri večjih podjetjih z oceno vrednosti močno zgrešimo, zato se za vrednotenje običajno koristijo storitve strokovnjakov, ki se s takšnimi opravili ukvarjajo. Posebej pomembna je strokovna pomoč v primeru, da se pripravljajo prevzemi podjetij, saj pri tem prav cena pogosto igra glavno vlogo.

Res je sicer, da so prevzemi podjetij možni brez večjih komplikacij in brez zahtevnega vrednotenja. To velja v primeru nakupa manjšega podjetja, še posebej, če gre za novoustanovljeno podjetje, namenjeno takojšnji prodaji. Poleg tega je v nekaterih primerih vrednost podjetja dokaj lahko oceniti, če gre na primer za podjetje z zgolj eno dejavnostjo in dobro razvidnimi prihodki in odhodki. Le redko pa je takšna groba ocena, tudi če je dokaj natančna, dovolj za varno odločanje o nakupu ali celo zgolj o poslovanju s tem podjetjem.

Prevzemi podjetij se navadno opravljajo na podlagi točnejših številk in zanesljivejših ocen. Prav zato je ocena vrednosti podjetja med storitvami strokovnjakov, ki se primarno ukvarjajo prav z vrednotenjem podjetij in lahko postavijo bistveno bolj realno oceno. V primeru, da se pripravljamo na nakup ali prodajo podjetja, je vsekakor pametno oceno vrednosti zaupati takšnim strokovnjakom.

A pozor, napačna ocena vrednosti podjetja lahko vodi v usodne odločitve. Res je, vsi prevzemi podjetij predstavljajo tako za prodajalca kot za kupca določeno tveganje, a postavljena cena lahko ključno vpliva na zadovoljstvo s poslom. Če je ocena vrednosti podjetja zgrešena, ima to lahko zelo velike posledice. Ne le, da pri prodaji ne bomo iztržili toliko, kot bi lahko, ali da pri nakupu ne bomo prihranili, lahko se pojavijo še številne druge obveznosti in razne nevšečnosti.