Aktualne novice

Notranja zatemnitev prostorov

Notranja zatemnitev prostorov

Pri opremljanju stanovanjskih prostorov slej ko prej naletimo na vprašanje, kaj izbrati za notranjo zatemnitev prostorov pred soncem. Rolete, ki ponujajo popolno zatemnitev, niso vedno ustrezna opcija, sploh pri obnovi starejših prostorov. Rolete namreč zahtevajo precej prilagajanja pri montaži in so bistveno dražje od drugih senčil, ki so na voljo.

Zato so se za te namene najbolj uveljavile žaluzije, ki predstavljajo enostavno senčilo, ki ga je enostavno čistiti, hkrati pa je prijazno tudi za montažo, morebitno zamenjavo in servis oziroma vzdrževanje. Žaluzije so notranjega ali zunanjega tipa, največkrat pa se seveda uporabljajo notranje, ki so bistveno lažje za izvedbo in upravljanje. Notranje žaluzije so sestavljene iz aluminijastih lamel, ki so napete po celotni površini okna na kontrolirano in enakomerno razdaljo. Da pa jih ne bi uničilo sonce, so premazane s posebno barvo, ki je odporna na UV svetlobo. Izbiramo lahko med široko paleto barvnih odtenkov, ki bodo zadovoljili prav vsak okus, hkrati pa lahko brez težav izberemo primerne žaluzije, ki bodo barvno usklajene tudi z ostalo notranjo opremo in pohištvom.

Druga vrsta notranjih senčil v vstopnem cenovnem razredu pa so roloji. Pravi, kvalitetni roloji so narejeni iz čvrstega platna, ki se ne trga. Poznamo zelo širok nabor rolojev, odvisno od tega, kakšen efekt želimo. Zlasti gre pri rolojih za želeno stopnjo zatemnitve, ki je lahko od 30% do praktično 100%. Obstajajo tudi tako imenovani screen roloji, ki še dodatno odbijajo toploto nazaj v okolje in tako veliko bolje poskrbijo za hladne prostore poleti. Takšni roloji so narejeni iz steklenih vlaken in se jih veliko uporablja tudi na zunanji strani stavb, kjer svojo nalogo opravljajo izvrstno. Roloje lahko še naprej razvrstimo po barvah in vzorcih na njih, kar je stvar posameznega dogovora. Tudi načini, s katerimi rolo odpremo, se razlikujejo – od električnih do ročnih.