Aktualne novice

Vrtni traktorji

Najboljši traktor za učinkovito delo

Od traktorja pri delu na kmetiji pričakujemo veliko. Nenazadnje se prav na to vozilo močno zanašamo pri praktično vseh opravilih, še posebej pri tistih, ki vključujejo kmetijsko mehanizacijo. Pametno je torej izbrati zanesljiv traktor, ki bo upravičil zaupanje. To pa morda ne bo enostavno, saj imamo na voljo izjemno raznolik spekter traktorjev – na enem koncu so vrtni traktorji in druga manjša vozila, namenjena dokaj ozkemu naboru opravil, na drugem koncu pa najdemo izjemno zmogljive in vsestranske traktorje, ki omogočajo uporabo mehanizacije, namenjene obdelavi večjih površin.

Izbira traktorja je seveda v veliki meri odvisna od tega, kakšno delo opravljamo. V nekaterih primerih je velik in zmogljiv traktor vsekakor prednost, a po drugi strani so vrtni traktorji veliko bolj smiselna izbira pri obdelavi urejene zelenice okoli hiše. Svoje potrebe je treba dobro poznati, upoštevamo pa tudi morebitne pričakovane spremembe – ne pozabimo, da traktor kupujemo za več let, verjetno kar več desetletij, v tem času pa bodo morda vrtni traktorji postali nezadostni za vedno večje potrebe.

Med večjimi traktorji pa ni smiselno pozornosti namenjati le zmogljivosti in funkcionalnostim. Ne pozabimo na zanesljivost, pri tem pa tudi na priljubljenost in znamko – ti dejavniki odločajo o možnostih servisiranja in vzdrževanja. Zetor rezervni deli so pri nas recimo zelo enostavno dobavljivi, mnogi serviserji jih imajo na zalogi. Gre namreč za priljubljeno znamko, zato so Zetor rezervni deli tudi pogosto v uporabi. Pri nekaterih drugih znamkah bo nadomestne dele zelo težko najti, kljub temu, da gre morda za večje proizvajalce in znane znamke. To je treba pri izbiri traktorja upoštevati, čisto možno je namreč, da bodo prav Zetor rezervni deli upravičili odločitev za to znamko. Po dolgih letih uporabe se ti dejavniki izkažejo za zelo pomembne, čeprav sprva morda ne pridejo do izraza ali pa predstavljajo celo pomanjkljivost ali pomislek.