Aktualne novice

Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Najbolj učinkovito ogrevanje sanitarne vode

Ogrevanje sanitarne vode je ena izmed najpomembnejših nalog ogrevalnega sistema v stanovanjskih prostorih. Poleg tega predstavlja približno desetino porabe energije za povprečno gospodinjstvo, zato je še kako pomembno, da izberemo učinkovit in varčen sistem, ki lahko zagotovi odličen učinek.

Če iščemo optimalen izkoristek, se bodo verjetno najbolje obnesle toplotne črpalke za sanitarno vodo. Ta način ogrevanja je na dolgi rok izjemno ugoden, tako pa s finančnega vidika močno razbremeni stanovalce. Res je, da bo treba v izhodišču investirati v opremo in vgradnjo, a skozi leta uporabe omembe vrednih dodatnih stroškov za ogrevanje sanitarne vode skoraj ne bo, tako da se investicija hitro povrne, že v nekaj letih v primerjavi z nekaterimi potratnimi ogrevalnimi sistemi. Ker ima vsaka toplotna črpalka cenik, ki je odvisen od cene naprave in vgradnje, je težko točno izračunati stroške.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo ponujajo prepričljiv izkoristek, moramo pa izbrati pravo napravo in jo tudi pravilno vgraditi. Da bi dosegli kar najboljši možen učinek na dolgi rok, se splača izbrati črpalko, ki bo povsem odgovarjala potrebam gospodinjstva. V toplejših podnebjih z milimi zimami je odlična izbira toplotna črpalka zrak voda, to pa zato, ker ima ta toplotna črpalka cenik zelo ugoden. Kompromis je treba skleniti pri zmogljivosti naprave, ki v hladnih zimskih dneh ne more pridobiti dovolj energije iz okoliškega zraka, a v podnebju z milimi zimami to ne bo problem.

Nekoliko dražji ima toplotna črpalka cenik v primeru, da želimo zagotoviti zanesljivejši vir energije. Pri uporabi toplotne črpalke za sanitarno vodo je zelo pomembno, da imamo energijo na voljo preko celega leta. Zato se pogosto raje uporabljajo druge izvedbe toplotnih črpalk, predvsem zemlja voda in voda voda. Sanitarno vodo je možno ogrevati tudi z energijo podtalnice, kar je najbolj zmogljiva rešitev, a tudi najdražja. Srednjo pot predstavlja ogrevanje z energijo iz zemlje.