Aktualne novice

Motorne žage za podiranje dreves

Motorne žage za podiranje dreves

V starih časih se je sečnja dreves in spravilo lesa vršila s sekirami ali pa ročno žago. Zato je bilo to delo zelo zamudno in naporno. Ker ni bilo vitlov, kakršne poznamo danes, so vsa drevesna debla iz gozda spravljali na inovativne načine, tudi s pomočjo delovne živine. Vseeno pa je velika večina dela potekala ročno, na plečih utrjenih gozdarjev, ki so bili fizično zelo dobro pripravljeni. Že iznajdba ročne žage je v primerjavi s sekanjem dreves s sekirami pomenila precejšen napredek. Z žago odrezano drevo je precej bolje izkoristilo količino lesa, ki ga vsebuje.

Danes so običajne motorne žage zelo pogoste in marsikdo se sploh ne zaveda, v kolikšni meri te prihranijo čas in denar. Spravilo lesa tudi zaradi sodobnih gozdarskih traktorjev in vitlov poteka neprimerljivo hitreje. Zato je lahko les bolj dostopen širšim množicam.

Za posek dreves se uporabljajo motorne žage z dolgim mečem, kakršna je na primer Stihl ms 441. To je vrhunski model motorne žage z močnim motorjem, ki omogoča zelo hitro rezanje lesa, pri čemer se meč v les potopi tako, kot nož v maslo. Stihl ms 441 je idealna žaga tudi za razrez hlodovine, kjer ne rabimo toliko okretnosti, prav pa pride zlasti moč motorja, ki določa hitrost rezanja.

Za gozdarsko uporabo je Stihl ms 441 zelo pogosta izbira v okviru sekaških motornih žag. Vseeno pa obstajajo tudi alternative s kopico prednostmi (in seveda tudi nekaj slabostmi). Husqvarna 555 je le ena izmed njih. Čeprav ima enako dolžino meča, je Husqvarna 555 nekoliko šibkejšega značaja. To je le zaradi zmanjšanja teže. Še vedno je podiranje debelih dreves zelo enostavno, nekoliko se pozna le hitrost razreza. Se pa Husqvarna 555 ponaša z nižjo težo, zaradi tega pa je tudi rokovanje z njo veliko lažje.