Aktualne novice

pergola-markiza-dobro-zasciti-tudi-pred-soncem

Markiza nudi prijetno zavetje v poletnih dneh

Poletna vročina nekaterim morda ugaja, a ob ekstremnih temperaturah se tudi največji ljubitelji poletja raje zatečejo v senco. Takšno zatočišče želimo imeti predvsem doma, kjer preživimo največ časa in imamo posebej visoka pričakovanja kar se tiče udobja. 

Zato si bomo gotovo privoščili dobra senčila, ki nas varujejo pred pripeko in ponujajo še druge dobrodošle prednosti. Ena izmed najbolj priljubljenih možnosti za zasenčitev domačih površin je markiza oziroma tenda, to je zelo praktična rešitev, ki ponuja izvrstne rezultate.

Na voljo so seveda še razna druga zunanja in notranja senčila, ki nam pomagajo doseči dober učinek pri zaščiti pred soncem. Razlikujemo se tudi uporabniki, nekateri potrebujejo zelo dobro zasenčitev za vzdrževanje prijetnih temperatur v notranjosti, morda ciljamo tudi na nižje stroške v klimatiziranih prostorih. 

Nekatera zunanja rolo senčila so veliko bolje pripravljena na zasenčitev večjih zunanjih površin in se ne uporabljajo za stanovanje, temveč predvsem za terase in vrtne površine. V vsakem primeru imamo na voljo dobre rešitve, a jih bomo morali znati izbrati. Ponudba je zelo zanimiva, pogosto se lahko senčila pripravijo tudi po naročilu. Se pa splača že vnaprej poznati nekatere posebne prednosti, ki jih imajo priljubljene opcije na tem področju.

Zakaj je markiza med najbolj priljubljenimi izbirami?

Omenili smo, da se ljudje pogosto odločajo za markize oziroma tende. Te namreč ponujajo izvrstno kombinacijo odlik, ki jih pri senčilih iščemo. Imamo seveda različne zahteve, a ravno markiza lahko dobro pokrije širok spekter zahtev in pričakovanj.

Markiza v vsakem okolju ustvari prijeten ambient tudi ob poletni vročini

Gre za vsestransko zunanje senčilo, ki prepriča z odličnim učinkom pri zaščiti površin pred močnimi sončnimi žarki. Tende se na eni strani namestijo na objekt, na drugi strani pa praviloma ne potrebujejo dodatne podpore in prosto visijo. 

Poznamo sicer različne mehanizme, ki so tudi precej prilagodljivi, tako da lahko vedno dosežemo kar najboljši učinek, pergola in markiza se lahko tudi naknadno prilagodi. Ravno zato je možno na ta način učinkovito prekriti vsako površino, še posebej priljubljene so tende za terase in balkone, lahko jih imamo tudi nad vhodom. Uporabljajo se recimo tudi za terase gostinskih lokalov.

S svojim mehanizmom so tende oziroma markize zelo elegantne, ne zasedajo veliko prostora in niso vsiljive. Tudi montaža je preprosta. Če je markiza na premičnem mehanizmu, nam omogoča zelo enostavno upravljanje, tako da bomo v vsaki situaciji kar najbolje izkoristili dane razmere. 

Senčilo lahko v celoti prekriva površino, lahko pa ga prestavljamo ali v celoti pospravimo. Tako bomo vedno dosegli najboljši učinek, in to na veliko lažji način kot pri drugih senčilih.

Kako se markiza primerja z drugimi senčili?

Ponudba je zelo pestra in tudi druga zunanja senčila imajo svoje posebne prednosti. Vsekakor so lahko tudi druge opcije zelo atraktivne in se lahko povsem dobro obnesejo v praktično vsaki situaciji, a odločitev je treba skrbno pretehtati.

Najprej se moramo vprašati, katere opcije sploh imamo na voljo in katere najbolje odgovarjajo našim zahtevam. V vsakem primeru je prioriteta ta, da površine dobro zaščitimo pred soncem, predvsem pred škodljivimi vplivi UV sevanja, pa tudi nasploh pred pregrevanjem in ekstremnimi temperaturami. Zato potrebujemo kvalitetna senčila, s tem mislimo predvsem na materiale. 

Različna senčila se potem razlikujejo po mehanizmih za montažo in uporabo – markiza se recimo na eni strani vpne v objekt, lahko pa uporabimo sončno jadro, pri katerem se material napne preko samostoječih nosilcev ali se pričvrsti na druge elemente v okolici. Zelo enostavno zasnovo imajo senčniki, ki imajo še to prednost, da so preprosti za uporabo, lahko jih poljubno premeščamo po površini, so tudi zelo poceni.

Izbira senčil ni vedno enostavna naloga, bomo pa gotovo lahko prišli do najboljše rešitve, če namenimo nekaj časa razmisleku o tem, za kaj senčila sploh potrebujemo in kakšne učinke bi radi dosegli. S senčnikom recimo ne moremo uspešno prekriti večje površine ali pred soncem zaščititi notranjih prostorov.

Podobno vlogo kot markiza imajo tudi senčniki, sončna jadra in druga zunanja senčila

Markiza v primerjavi z notranjimi senčili

Pri zunanjih senčilih imamo pogosto v mislih različne učinke, ki jih lahko dosežemo z raznovrstnimi modeli, ki so nam na voljo. Tako je tudi markiza precej vsestranska, podobne učinke pa dosegamo tudi s preostalimi zunanjimi senčili. Posledično imamo veliko izbire, upoštevamo lahko tudi druge faktorje, recimo ceno. Vsekakor se lahko tudi enostavni in poceni senčniki zelo dobro obnesejo na domačih površinah.

Pri notranjih senčilih je nekoliko drugače. Imamo bolj izrazite prioritete in včasih tudi višja pričakovanja. Učinkovito želimo zasenčiti notranje prostore, ob tem bi radi dosegli še druge učinke, recimo nižjo temperaturo in zatemnitev prostorov. 

Če ciljamo na nižje stroške pri hlajenju in zračenju prostorov, bodo imela prav senčila odločilno vlogo. Zato tu nismo pripravljeni na kompromise, odločamo se za kvalitetna senčila, ki so prilagojena prav temu namenu.

Tudi za zasenčitev notranjih prostorov se lahko uporablja markiza ali pa posežemo po drugih zunanjih senčilih. Načeloma bomo veliko boljši učinek dosegli, če uporabimo rolo senčila, rolete ali polkna, kot če bi se zanašali le na zavese ali žaluzije. Je pa treba spet dobro pretehtati vse opcije, ki jih imamo na voljo.