Aktualne novice

Tablični računalnik

Luksuz med kompaktnimi prenosniki

Kompaktni prenosni računalniki predstavljajo privlačno opcijo za tiste, ki potrebujejo računalnik na poti. Na tem področju alternativo predstavlja tablični računalnik, ki pa mora priznati premoč prenosnikom, še posebej sodobnim kompaktnim prenosnikom, ki ponujajo idealno kombinacijo zelo dobrodošlih lastnosti. Niti po elegantnosti in mobilnosti tablice nimajo več opazne prednosti.

Posebej privlačni so kompaktni prenosniki višjega razreda. To je recimo prenosnik Dell XPS, ki je na voljo v različnih konfiguracijah in tudi v različnih velikostih, vse do kompaktne mere 13 palcev po diagonali zaslona. Ti prenosniki so izredno dovršeni in ponujajo prav vse, kar lahko pričakujemo od odličnega poslovnega prenosnika. Čeprav z diagonalo zaslona 13,3 palca niso posebej obsežni, je uporabne površine na zaslonu več kot dovolj, za kar poskrbi 4K ločljivost kompaktnega zaslona. Poleg tega pa prenosnik Dell XPS 13 navduši tudi s komponentami v notranjosti ohišja. Pravzaprav gre za nadvse impresivno zbirko – Intel i7 procesor osme generacije, 16 GB delovnega pomnilnika, 1 ali celo 2 TB velik SSD pogon … Vse to so zmogljivosti, s katerimi se ne more pohvaliti niti najboljši tablični računalnik.

Piko na i pa doda luksuzna dimenzija, ki se kaže v izjemno dovršeni vizualni podobi ter številnih vgrajenih bombončkih. Že tipkovnica bo recimo navdušila z osvetljenimi tipkami in elegantno vsestransko sledilno ploščico. Tablični računalnik tega sploh ne more ponuditi, zato je tako estetska kot funkcionalna prednost spet na strani prenosnikov. Za nameček ima prenosnik Dell XPS tudi USB-C vhod, DisplayPort in Thunderbolt 3 priključke, opcijo za uporabo MicroSD kartice, čitalnik prstnega odtisa in seveda zmogljivo baterijo. Kar nenavadno je, da prenosnik Dell XPS z vrhunsko konfiguracijo ponuja tako privlačen vizualni izgled ter impresivno nizko težo, ki komajda presega en kilogram. Vsekakor se lahko kosa s tabličnimi računalniki, nenazadnje ima tudi na dotik občutljiv zaslon, ki omogoča takšno uporabo.