Aktualne novice

skeletne hiše

Lesene skeletne hiše za vsakogar

Les je eden najboljših materialov za gradnjo hiš. Že več tisočletij se uporablja za izdelavo konstrukcij, strešnih površin in podov oziroma tal. V vsem tem času sta se spravilo in obdelava lesa bistveno spremenila; kamnite sekire so zamenjale bronaste, nato železne, kmalu pa so se pojavila prva kovinska orodja za fino obdelavo lesa – z žago na čelu sem spadajo še dleto in skobelj. V 19. in 20. stoletju sta industrijska revolucija in nadaljni tehnološki razvoj pripomogla h razvoju specificiranim strojem za zelo natančno obdelavo lesa. Tudi lepljen les, cena katerega je višja od primerljivih enodebelnih kosov tramov, je postal stalnica v sodobni skeletni gradnji lesenih konstrukcij, kot so skeletne hiše.

Sodobna tesarstva dandanes poganja razvojni tim, katerega glavna vrlina je idejno in praktično načrtovanje ter izris natančnega načrta za skeletne hiše. Avtomatizirani CNC obdelovalni stroji poskrbijo za čim bolj avtomatsko proizvodnjo sestavnih delov objekta s čim bolj zmanjšano potrebo po delovnih urah fizičnih delavcev v proizvodnji. Za avtomatizirane procese obdelave lesa so zaradi večje dimenzijske stabilnosti primernejši tramovi, ki jih sestavlja lepljen les. Cena lepljenega lesa, ki je nekoliko višja, zagotavlja bolj trdne tramove, lepši izgled konstrukcije ali skeletne hiše, hkrati pa poenostavi proizvodnjo zaradi manjših dimenzijskih odstopanj – zlasti se tramovi iz enega kosa lesa radi zvijajo.

Pri gradnji skeletne hiše je med večjimi stroški lepljen les, cena konstrukcije pa je bolj pogojena z zahtevnostjo montaže in obdelave lesenih sestavnih delov. Vsekakor tesarji kljub natančni obdelavi konstrukcijo predhodno sestavijo in na roke odpravijo morebitne malenkosti, ki se ne skladajo, kot bi se morale. Montažna ekipa delavcev tako tudi na nek način zvadi postavitev objekta, tako da pri montaži vse poteka kar najbolj gladko in s čim večjo hitrostjo. Skeletne hiše iz lesa so zato zgrajene bliskovito, lahko tudi v enem dnevu. Tudi za bivanje je les eden najbolj primernih materialov, saj je topel, izolativen, uravnava vlago in pusti prijeten vonj v prostorih.