Aktualne novice

Laserski razrez

Laserski razrez s sodobnimi in izredno zmogljivimi laserji

Še nedolgo nazaj so se v kovinsko predelovalni industriji za razrez pločevine uporabljale razne škarje. Celoten postopek je bil dokaj zamuden in hkrati tudi manj natančen. Običajno je bilo potrebno takšen polizdelek še dodatno obdelati ali zbrusiti. Poleg tega pa je bilo ogromno odpadnega materiala. Stroški izdelave končnega izdelka so bili tako zelo visoki. S pojavom različnih laserjev, pa je laserski razrez pomenil pravo revolucijo, še posebej v kovinsko predelovalni industriji, kjer je laserski razrez eden od najbolj pomembnih procesov pri izdelavi končnega izdelka.

Laserji so naprave, ki za svoj vir uporabljajo značilno lasersko svetlobo. Laserji se med seboj zelo razlikujejo po velikosti in tudi načinu laserskega rezanja. Tako na primer lahko poteka laserski razrez z vodnim curkom ali pa na primer z žično erozijo. Prav tako ni nujno, da z laserji režemo samo pločevino. Materiali, ki jih režemo z laserskim razrezom, so tudi keramika, usnje, tekstil, les.

Kovinske konstrukcije za različne namene

Osnovni namen različnih konstrukcij je, da dele stavb ali objektov nosijo in povezujejo. Med seboj jih ločimo tudi glede na materiale, iz katerih so izdelane. Tako jih delimo na lesene, betonske, zidane ali kovinske konstrukcije. Posamezna skupina konstrukcij ima določene prednosti, predvsem pa je izbira materialov odvisna od namena konstrukcije. Tako se na primer betonske in zidane konstrukcije večinoma uporabljajo v gradbeništvu.

Kovinske konstrukcije so izdelane iz kovine. Materiali so ustrezno obdelani in zaščiteni, zaradi česar imajo tovrstne konstrukcije dolgo življenjsko dobo in so odporne na različne vremenske vplive. Če dobro pomislimo, se s kovinskimi konstrukcijami srečujemo praktično vsak dan. Iz njih so lahko izdelane razne ograje ali stopnice. Kovinski regali so prav tako izredno priljubljeni zaradi njihove velike nosilnosti in trpežnosti. Potem pa so tu še razni podstavki in nosilne konstrukcije, ki pa se večinoma uporabljajo v različnih vejah industrije.