Aktualne novice

Koristni napotki pri izdelavi vrtne ograje

Koristni napotki pri izdelavi vrtne ograje

Postavitev ograje za vrt ali dvorišče ni tako preprosta zadeva. Najpomembneje je, da na izbiro ograje vpliva predvsem potreba, ki jo sami želite zadovoljiti z njeno postavitvijo. Najprej dobro premislite o tem, kakšna bo primarna funkcija vrtne ograje. Morda s postavitvijo želite doseči še večjo mero zasebnosti, morda vam je pomembneje, da preprečite vpliv vetra ali pa želite prikriti poglede s ceste. Vrtne ograje je prav tako odlična in dobrodošla rešitev, če želite zavarovati oziroma preprečiti uhajanje domačih živali. Ko boste torej povsem natančno vedeli, zakaj vam bo ograja na vrtu ali dvorišču predvsem služila, bo nadaljnja odločitev o izbiri toliko lažja.

Pred postavitvijo ograje za vrt

Še preden ograja za vrt postane del vašega doma, natančno izmerite, od kod sega zemljišče. Dobro se prepričajte o tem, da na liniji poteka vrtne ograje ni prav nobenih pomembnejših podzemnih sprevodov, na primer vodovoda, elektrike, telefonske linije.

Pazite še na to, da se bo ograja na vrtu tudi estetsko dobro umestila v samo okolje, v katerem prebivate. Najbolje pa je, da se posvetujete še z bližnjimi sosedi. Vprašajte jih, če jim oblika, višina in ne  nazadnje materiali vrtne ograje ustrezajo. Na takšen način se boste namreč najbolje izognili morebitnim sporom. Ne smete namreč pozabiti na to, da če mejite s sosedom, bo vaša ograja za vrt postala tudi ‘njegova’.

Ograja za učinkovito varovanje hišnih ljubljenčkov

Ograja za vrt torej lahko odlično služi tudi za učinkovito varovanje hišnih ljubljenčkov, da nam ne pobegnejo neznano kam. Še posebej psi lahko zelo hitro radi pobegnejo od doma. Če torej vrtno ograjo načrtujete predvsem zaradi svojega kosmatica, si boste morali pred gradnjo postaviti nekaj ključnih vprašanj.

Vprašajte se, ali je pes skakač ali kopač; kako visoko lahko skoči; kakšna je verjetnost, da bo želel pobegniti z vašega dvorišča oziroma vrta; ali je raje sam ali ima raje družbo še drugih živali?

Za manjše pse je predvsem primerna ograja za vrt, ki j visoka meter in pol. Takšna velikost je ustrezna tudi za vse tiste pse, ki ne skačejo. Večji ko je pes, večjo ograjo boste torej potrebovali. Če pes rad koplje, potem je najbolje, da ograjo zakopljete vsaj 20 centimetrov pod zemljo.