Aktualne novice

klimatske naprave

Klimatske Naprave Z Novo Tehnologijo, Ki Blagodejno Vplivajo Na Kožo In Lase

Brez klimatske naprave si ne predstavljamo vročih poletnih dni. Nekateri se hladijo tudi na druge načine, vendar je klima preverjeno najboljši način.

Kakšne Vrste Klimatskih Naprav Poznamo?

Poznamo več vrst klimatskih naprav, glede na svoje potrebe pa se odločite za tisto, ki jo potrebujete.

Glede na to kakšno imate stanovanje se odločite ali potrebujete stensko ali prenosno klimo. Mogoče pa vam bolj prav pride kasetna klima.

Najbolj poznamo te vrste klimatskih naprav:

  • Klasična klimatska naprava – so najpogostejše. Sestavljene so iz zunanje in notranje enote, zato jo imenujemo tudi split klima.
  • Klima brez zunanje enote – deluje na enak način kot pa klasična klima, le da ta nima zunanje enote. Največkrat je v uporabi tam, kjer iz določenih razlogov na objekt ni možno namestiti zunanje enote.
  • Prenosna klima – je idealna, če želite hladiti samo en prostor, oziroma jo želite prenašati iz prostora v prostor. Ker je prenosna jo lahko vzamete s sabo na vikend, v pisarno, prikolico itd.
  • Kanalska klimatska naprava – je manj uporabljena, kljub temu da je dovolj zmogljiva. Njen plus je to, da je praktično nevidna, saj notranje enote praktično ne vidimo.
  • Poslovna klima – ni namenjena za domačo uporabo. Uporablja se predvsem v poslovnih prostorih, saj je dovolj zmogljiva, da lahko z njo ohlajamo velike poslovne prostore.
  • Talne klimatske naprave – so namontirane v bližini tal. Najboljša lastnost teh klim je, da ni neprijetnega pihanja, saj je to usmerjeno v tla.

klimatske naprave

Prenosna Klimatska Naprava

Prenosna klima je manjša in ni enako zmogljiva kot klasična klima, vendar dovolj, da hladi povprečno velik prostor.

Lahko jo prenašate iz prostora v prostor. To je njen plus, saj lahko tako sami regulirate, kateri prostor želite imeti kdaj ohlajen.

Ker je prenosna jo lahko vzamete s sabo na dopust, na vikend, prikolico ali pa jo imate v pisarni.

Edini minus, ki ga imajo prenosne klimatske naprave je, da za delovanje potrebujemo cev, ki jo speljemo skozi okno. Po cevi se namreč odvaja topel zrak.

Cev je lahko speljana tudi skozi zidno odprtino ali pa rešetko, pomembno je le, da je čim krajša.

Split Klimatska Naprava

Gre v bistvu za klasično klimo, ki ima ločen notranji in zunanji del. Ti deli so med seboj povezani z električno napeljavo in cevmi, po katerih se pretaka hladilni plin.

Zunanja enota ima hladilni kompresor in ventilator z rešetko. Klima deluje tako, da toploto v prostoru prenese v zunanji del, ki se zato tudi ogreje.

Notranja enota pa ima nalogo, da hladi zrak v prostoru.

Nekatere klime imajo možnost, da se lahko z njimi tudi grejemo.

Moč delovanja klimatske naprave in temperaturo v prostoru lahko reguliramo z daljinskim upravljalnikom.

Poznamo dve vrsti klimatskih naprav:

  • Enojne split klimatske naprave – ena zunanja in ena notranja naprava. Slednja je lahko stenska, talna ali pa stropna. Namenjene so hlajenju samo enega prostora.
  • Multi split naprave – ena zunanja in več notranjih enot. Na eno zunanjo lahko priklopimo štiri notranje enote, ki so lahko med seboj različne. Prednost te klime je, da lahko notranje enote porazporedimo v vse prostore v stanovanju in tako lahko hladimo vse bivalne prostore.

klimatska naprava

Kdaj izbrati multi split klimo?

Te klime so zelo uporabne za hlajenje večjih stanovanj, ali pa hiše. V vsak prostor, ki ga želimo hladiti, vgradimo notranjo enoto. Enote so si lahko po obliki in zmogljivosti različne.

Dobro se obnesejo tudi v več nadstropnih hišah ali pa stanovanjih.

Da bo hlajenje najbolj učinkovito, mora biti notranja enota nameščena čim bližje stropu. Zunanja enota pa mora biti na trdni površini in zaščitena pred soncem.

Da bo njeno delovanje optimalno, naj bo čvrsto pritrjena in čim bližje zračnim odprtinam.

Split klimatske naprave so energetsko varčne, saj lahko v vsakem prostoru posebej regulirate njeno delovanje. 

Za začetek lahko kupite klimo z dvema notranjima enotama in po potrebi dokupite še za ostale prostore. Hlajenje stanovanja ali hiše si lahko zregulirate čisto po svojih željah.

Energijsko Varčne Klimatske Naprave

Multi split sistem je najpogosteje izbrana klima tudi zato, ker je zelo varčna. Tako kot podobne novodobne klime spada v energijski razred A.

Čeprav naj bi klima, ki spada v energetski razred A, bila za 8 odstotkov varčnejša od klime v energetskem razredu B, ta podatek ne pove veliko.

Kako bo dejansko klima delovala, je pomembno od energijske učinkovitosti. Razmerje med hladilno in grelno močjo mora biti sorazmerno s porabljeno energijo.

Poraba električne energije pa je odvisna tudi od tega, kakšno moč ima naprava. To lahko preprosto izračunate tako, da prostornino prostora pomnožite s količnikom 32. Če je prostor na severni strani pa s količnikom 25.

Tako lahko izračunamo, da na primer za 50 kvadratov velik prostor potrebujemo klimatsko napravo z močjo 4 kW.

Poleg teh dejavnikov pa na porabo električne energije vpliva tudi delovanje naprave.

Najbolj varčne so inverterske naprave.

 

Kakšna Je Razlika Med Inverter In Klasično Klima Napravo?

Klasične klimatske naprave delujejo tako, da kompresor, ves čas dela s polno močjo. Ko se doseže želena temperatura, se ustavi, ko pa pade, pa spet začne delovati s polno močjo.

Inverterska naprava dela s polno močjo, ko pa doseže želeno temperaturo, se vrtljaji kompresorja zmanjšajo, na ta način pa se vzdržuje konstantna temperatura.

Inverterske klime porabijo do 10 odstotkov manj energije, nekatere, kot na primer klimatske naprave Panasonic, pa celo do 30 odstotkov manj.

V primerjavi s klasičnimi so inverterske klime tudi bolj močne, saj lahko delujejo do minus 20 stopinj zunanje temperature. Medtem ko klasične delujejo le do nekaj stopinj pod lediščem.

Koliko časa traja montaža klimatske naprave?

Montaža klimatske naprave traja od nekaj ur pa do 10 ur, odvisno od lokacije in od tega, kakšno klimo želite namontirati.

Če niste tehnični tip, je najboljše, da montažo klime prepustite strokovnjaku.

Cena klimatskih naprav velikokrat vključuje tudi montažo.

Če pa se vseeno odločite, da boste klimo namontirali sami, pa upoštevajte nekaj nasvetov:

  • Notranja enota mora biti nameščena tako, da ne bo direktno napihovala ljudi. Namontirana mora biti čim bližje stropu oziroma vsaj 10 cm od stropa.
  • Zunanja enota mora biti nameščena nižje od notranje, obe pa sta povezani z odtočnim kanalom za odvajanje kondenza.

Katere Klimatske Naprave So Najboljše?

Ko se boste odločali, katero klimo kupiti, upoštevajte več stvari. Predvsem mora biti klima dovolj zmogljiva. Glede na velikost prostora oziroma stanovanja izberite tako, ki ima dovolj moči, da bo hladila vaše prostore. 

Po drugi strani pa nima smisla kupovati preveč močne klimatske naprave, če nameravate hladiti majhen prostor.

Vse elektronske naprave porabijo veliko električne energije, kar vpliva na stanovanjske stroške. Zato izberite klimo, ki je varčna oziroma, da sodi v energetski razred A+, A++ A+++.

Cena klimatskih naprav ne odraža vedno tudi kakovosti. Drugače povedano tudi cenejše klimatske naprave so lahko poceni.

Če se odločite za klimatske naprave Panasonic, boste dobili vse to in še več.

Klimatske naprave Panasonic so izjemno tihe, njihovo delovanje pa se enostavno prilagaja bivalnemu prostoru in osebam, ki se tam nahajajo.

montaža klimatske naprave

Te klimatske naprave imajo sistem, ki zaznava prisotnost oseb v prostoru, delovanje pa prilagodi tako, da je energijska poraba zmanjšana za kar 38 odstotkov.

Sistem za čiščenje zraka bo poskrbela, da bo bivanje s klimatsko napravo še bolj udobno in zdravju prijazno.

Klimatske naprave Panasonic nudijo možnost upravljanja klime preko pametnega telefona.

Panasonic je ustvaril spletno aplikacijo, ki omogoča reguliranje njihove klimatske naprave na daljavo preko pametnih naprav.

Cena klimatskih naprav te znamke je primerljiva z ostalimi boljšimi znamkami. Glede na njene pozitivne karakteristike pa je cena upravičeno zanemarljiva.

Pogosta Vprašanja

Kako izbrati ustrezno klimatsko napravo?

Katera klima je pravšnja za vas, je odvisno od tega, kako velike prostore želite ohlajati in kakšne so možnosti za postavitev zunanje enote.

Poleg tega pa je pomemben faktor tudi, kakšna je izolacija stavbe in na kateri strani leži prostor, ki ga želite hladiti. Izbira klimatske naprave je lahko težka naloga, zato pred nakupom vprašajte mojstra za nasvet, katera klima je pravšnja za vaše prostore.

Koliko časa traja montaža klimatske naprave?

Montaža klimatske naprave traja od 3 do 10 ur. Lahko pa tudi več, odvisno od vrste klime in objekta, kjer se klima montira. Čas montaže pa je odvisen tudi od tega, ali klimo montira izkušen mojster ali pa ste se montaže lotili sami.

Če boste klimo montirali sami, upoštevajte določene nasvete, sicer klima ne bo delovala optimalno.

Zakaj kupiti Panasonic klimatsko napravo?

Panasonic klimatske naprave so izredno varčne. To pa ni njihova edina dobra lastnost. Z najnovejšo tehnologijo boste s to klimo čutili popolno udobje, hkrati pa bo poskrbljeno za vaše zdravje.

Panasonicove klime pa imajo tudi spletno aplikacijo, preko katere lahko klimo regulirate s pametnim telefonom.

Kakšna je razlika med inverter in klasično klimatsko napravo?

Klasične in inverterske klimatske naprave se med seboj razlikujejo po delovanju. Klasične imajo kompresor, ki deluje s polno močjo ves čas, dokler ni dosežena želena temperatura, nato se ustavi in ob padcu temperature ponovno zažene.

Inverterske pa delujejo tako, da kompresor deluje s polno močjo do dosežene temperature, nato pa se vrtljaji upočasnijo in vzdržujejo konstantno temperaturo. 

Inverterske klime porabijo 10 odstotkov manj energije, nekatere (med njimi so klimatske naprave Panasonic) pa celo 30 odstotkov.