Aktualne novice

Kateri žar izbrati?

Kateri žar izbrati?

Ljubitelji peke (ali zgolj hrane) na žaru vedo, kako pomembna in hkrati zahtevna je lahko naloga pri izbiri prave opreme. Na voljo imamo namreč različne izvedbe žarov, ki ponujajo svoje prednosti in slabosti. Običajno ima letna kuhinja dovolj prostora le za en žar, tako da bo treba sprejeti težko odločitev. Vsaka opcija je v nekaterih primerih idealna, univerzalne rešitve pa ni.

Električni žari

Električni žari izstopajo predvsem z ugodno ceno in izjemno enostavno uporabo. So idealna izbira za začetnike, ki se želijo že takoj suvereno lotiti priprave pravih specialitet. Seveda pa s svojo zmogljivostjo in popolnim nadzorom nad delovanjem koristijo tudi tistim, ki jim je letna kuhinja že zelo domača. Manjši električni žari so zelo praktični za uporabo, povsem enostavno jih lahko pomijemo in pospravimo. So tudi premični in jih lahko uporabljamo povsod, kjer imamo povezavo z električnim omrežjem.

Plinski žari

Žari na plin so priljubljena izbira tistih, ki želijo biti v vsakem trenutku pripravljeni na piknik. Ponujajo namreč veliko prilagodljivosti, če seveda govorimo o tistih žarih, ki delujejo na plinsko jeklenko. Na voljo so namreč tudi žari na plin, ki se povezujejo s plinovodom, ti so bolj primerni za uporabo v notranji ali zunanji kuhinji. Premični plinski žari pa so zelo priročni in lahko delujejo na vsaki lokaciji, zato so posebej primerni za peko na terenu. Tako so žari na plin idealna rešitev pri organizaciji piknika, ki bo postal pravo družabno doživetje.

Žari na oglje

Marsikdo vztraja, da mora biti letna kuhinja opremljena z žarom na oglje. Le ti namreč prinašajo edinstveno izkušnjo žara, ki ga spremlja mamljiv vonj naravnega dima ter značilen okus, ki ga z drugimi gorivi ne moremo posnemati. Za vrhunske specialitete je torej najboljša opcija ta, je pa res, da so žari na oglje lahko nekoliko dražji, predvsem pa zahtevnejši za uporabo.