Aktualne novice

Brusilnik

Kateri brusilnik izbrati?

Pri delu potrebujemo raznovrstno orodje, izbiro tega pa običajno prilagajamo svojim potrebam. A včasih imamo na voljo več različnih opcij, ki ponujajo podobne rezultate in morda odgovarjajo na enake potrebe. To velja tudi za brusilnik, ki se navsezadnje v vsakem primeru uporablja za brušenje površin, čeprav imamo na voljo kar nekaj različnih modelov oziroma izvedb. Kako torej izbrati pravo možnost? Najprej moramo poznati nekatere pogoste izvedbe ter njihove prednosti in slabosti. Nato pa se moramo vprašati po tem, kakšne točno so naše potrebe in kakšna oprema lahko ponudi najboljši rezultat. Zelo verjetno je, da bo možno najti dober brusilnik za nalogo, s katero se soočamo.

V ponudbi so zmogljive naprave, ki svoje delo odlično opravijo. Je pa odgovornost uporabnika, da poseže po ustrezni opremi, ki jo mora tudi pravilno uporabljati. Običajno gre pri brušenju površin za zmogljivo električno orodje, lahko površine tudi poškoduje ali pa pokvari končni učinek, zato je še posebej pomembno, da premišljeno izberemo pravo opremo, po potrebi pa raje uporabimo tudi kakšne druge rešitve – veliko lahko naredimo tudi z ročnim brušenjem.

Električni brusilnik predstavlja nadgradnjo ročnega orodja

Brusilnik v različnih izvedbah

Pri brusilnikih poznamo različne vrste, ki odgovarjajo različnim potrebam pri brušenju površin. Nekatere verzije so zelo vsestranske, druge so specifično prilagojene določenim vrstam površin.

Tračni brusilnik velja za primerno izbiro za tiste, ki se pogosto ukvarjajo z obdelavo lesa. Sploh za tiste, ki pripravljajo izdelke iz večjih lesenih elementov, ki jih je treba dobro obdelati. Takšen brusilnik se namreč uporablja za grobo brušenje in lahko hitro odstrani površinski material. To pomeni, da je tudi precej vsestranski, ne le pri izdelavi kakšnih novih lesenih izdelkov, temveč tudi za odstranjevanje starih plasti laka in barve ter za druge vzdrževalne posege. Tračni brusilnik se lahko izkaže za zelo vsestransko izbiro, zato je pogosto priporočljiva možnost za tiste, ki nimajo kakšnih specifičnih potreb.

Za večje površine in za fino brušenje je primeren ekscentrični brusilnik. Glavna posebnost te naprave je prilagodljivost glede na obliko površine, brusimo lahko namreč tudi ukrivljene površine, kar je zelo praktično pri obdelavi lesenih elementov. Ekscentrični brusilnik se večinoma uporablja za fino zaključno brušenje oziroma za vmesno brušenje, ko že imamo grobo obliko in želimo površino le še dodatno obdelati. Tako je uporaba nekoliko bolj specifična in pride tak brusilnik v poštev za mnoge zahtevnejše uporabnike, ki potrebujejo dobro opremo za zaključno obdelavo. Seveda pa je takšna naprava dovolj prilagodljiva in precej vsestranska, uporabljamo jo lahko pri različnih projektih. Hitro obdela tudi večje površine, pri tem pa je prijetna in enostavna za uporabo.

Premi brusilnik je dobra izbira za zahtevnejše uporabnike, še posebej pa za brušenje kakšnih manjših lesenih elementov ali za brušenje v manj dostopnih kotičkih. V poštev pride predvsem pri natančnem oblikovanju lesa v vseh fazah dela. Včasih se uporablja tudi v zaključnih procesih, čeprav ni nujno najboljša izbira za površinsko brušenje in poliranje. Veliko bolje se premi brusilnik obnese pri grobem oblikovanju domiselno zasnovanih lesenih elementov, v tem primeru lahko dosežemo zelo posrečene rezultate.

Brusilnik drugih vrst

Na voljo imamo še nekatere druge izvedbe brusilnikov. Nekatere naprave so posebej prilagojene za obdelavo lesa, druge ustrezajo tudi kovinam in drugim materialom. Predvsem bodo po takšnih napravah posegali tisti uporabniki, ki dobro poznajo svoje potrebe in vedo, da potrebujejo prav posebno opremo za svoje delo.

Značilna izbira je kotni brusilnik, ki je lahko zelo vsestranski in se uporablja tako za les kot za kovine in druge materiale. Takšna naprava je pogosto uporabljena tudi za rezanje in druge vrste obdelave, ne le za površinsko brušenje. Gre za nujno opremo za mnoge domače mojstre, ki želijo biti dobro pripravljeni na različne izzive pri delu.

Poseben nabor opreme pa imajo na voljo zahtevnejši uporabniki, ki iščejo prav specifične naprave za posebna opravila. V nekaterih primerih je možno dobiti zelo posrečene rešitve, včasih pa se uporabljajo tudi kombinacije naprav različnih vrst. V praksi se pogosto izkaže, da je najbolje uporabljati različne brusilnike za grobo in fino obdelavo, v končni fazi pride v poštev tudi polirni stroj ali ročni brusilniki za fino površinsko obdelavo.

Brusilnik se lahko uporablja za odstranjevanje odvečnega materiala

Najboljši brusilnik za vsestransko domačo uporabo

Na voljo je torej cela zbirka izdelkov, a kateri brusilnik bo najboljši za vsestransko domačo uporabo? Tega ne moremo povedati zgolj na podlagi pregleda ponudbe in različnih vrst naprav.

Predvsem moramo poznati svoje potrebe in zahteve dela, s katerim se ukvarjamo. Za zelo vsestransko napravo velja kotni brusilnik, ki je tudi pogosta izbira za običajne domače mojstre. Predvsem je takšna naprava uporabna za raznovrstno delo, torej če se ne nameravamo ukvarjati le z eno vrsto materiala ali s kakšnimi specifičnimi deli. Kotni brusilnik je zelo vsestranski, ni pa nujno, da bomo potrebovali ravno to napravo. Če imamo v mislih delo na velikih lesenih površinah, je bolj smiselno izbrati tračni ali ekscentrični brusilnik, odvisno od tega, kako fino površino pričakujemo in kakšno dodatno obdelavo opravimo. Od vseh teh in drugih premislekov je odvisna dobra izbira pravega orodja.