Aktualne novice

izpit za avto

Kategorizacija vozniških izpitov v Sloveniji

Vozniški izpit je preizkus znanja, s pomočjo katerega pridobimo pravico do upravljanja določene skupine vozil. Za različne vrste vozil so namenjene različne kategorije vozniških izpitov. Najbolj pogosta kategorija vozniških izpitov je seveda kategorija B, oziroma izpit za avto.

Ostale vrste kategorij lahko na grobo razdelimo v kategorijo A, ki je namenjena motoristom, B, ki je namenjena vožnji avtomobilov, C, s katero lahko vozimo različne vrste kamionov, D, s katero lahko vozimo avtobuse, ter E, ki predstavlja neke vrste podkategorijo za vožnjo večje prikolice in ga lahko opravimo za vsako prejšnjo kategorijo posebej. Potem sta tu še F kategorija za traktorje ter G kategorija za motokultivatorje, ki pa jo lahko pridobimo skupaj s katero koli drugo kategorijo in ni predvidena za samostojno opravljanje.

Usposabljanje za izpit za avto je eden izmed mejnikov življenja v mladostniških letih, saj praviloma poteka pri starosti okoli 18 let, ki nekako sovpada z zaključkom srednje šole in prehodom v odraslost. Zato je izpit za avto za marsikoga zelo pomemben dejavnik na poti do samostojnega življenja. Sploh za populacijo iz bolj ruralnih področij, kjer javni prevoz ni razvit, je lastništvo avta nekakšna vstopnica v svet in v svobodno gibanje.

Po opravljanju izpita za avto ima pri nas vsak novopečeni voznik še nekaj časa status voznika začetnika. Status voznik začetnik traja od zaključka treninga vožnje do dopolnjenega 21. leta, v primeru, da kandidat vozniški izpit opravlja kasneje, pa do dveh let po opravljenem izpitu. Pogoj za prenehanje statusa voznika začetnika pa je opravljen tečaj varne vožnje za mlade voznike, ki ga mora vsak voznik začetnik opraviti v centru varne vožnje. Voznik začetnik ima v cestnem prometu določene omejitve, med katerimi je najbolj pomembna ničelna toleranca do alkohola, poleg tega pa ima prilagojene tarife tudi pri zavarovalnicah.