Aktualne novice

začetniška joga

Kakšna joga je primerna za začetnike?

Začetniki, ki bi radi pričeli z vadbo v skladu s tradicionalnim indijskim izročilom, se bodo soočili z zahtevno izbiro – kateri program bo najbolj primeren? Na voljo so namreč različne poti joge, poleg tega pa še nešteti programi za tiste, ki se želijo posvetiti jogi zgolj rekreativno, v iskanju splošne sprostitve in koristi, ki jih prinese redna fizična aktivnost.

Tako je lahko joga za začetnike že pred začetkom nekoliko grozeča, saj ponuja toliko opcij, ki se lahko med seboj precej razlikujejo. Na srečo pa so nekateri programi prilagojeni prav začetnikom in služijo ravno temu, da interesente seznanijo z vsebino vodene vadbe. Takšne programe ponujajo mnogi izvajalci, pri katerih je na voljo joga za začetnike, treba se je le udeležiti kakšnega srečanja in ugotoviti, če gre za program, ki bi lahko prišel v poštev. 

Poleg tega bi lahko zatrdili, da je za začetnike primerna praktično vsaka oblika joge, če le se začne postopoma in brez pretiravanja. Tudi joga za začetnike namreč sledi načelom, ki jih pri tovrstni vadbi vedno srečujemo. V izhodišču je največ poudarka na vajah, ki služijo sproščanju – to so dihalne vaje, pa tudi osnovne gibalne vaje, ki lahko vključujejo nekaj razgibavanja in raztezanja. Programi za začetnike so prilagojeni udeležencem z različnimi sposobnostmi, tudi tistim, ki niso dobro fizično pripravljeni. Dihalne vaje lahko izvaja vsak, poleg tega tudi osnovni položaji joge ne zahtevajo pretiranega fizičnega napora. Pravzaprav je takšna vadba idealna izbira za tiste, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in priti v boljšo fizično formo!

Na koncu pa gre omeniti še to, da se joga za začetnike lahko izvaja tudi doma. Predvsem dihalne vaje so priljubljena izbira, seveda pa tudi gibalne vaje dopuščajo izvedbo v lastni režiji. Treba si je vzeti čas in nekaj pozornosti nameniti pravilni izvedbi, tudi na ta način lahko ugotovimo, kako blizu nam je ta vrsta vadbe.