Aktualne novice

Kakovostno polaganje parketa

Kakovostno polaganje parketa

Parket je lahko velika pridobitev za stanovanjske prostore, lahko pa je tudi prava nočna mora – gre namreč za talno oblogo, ki je relativno zahtevna za namestitev, pa tudi na dolgi rok zahteva nekaj vzdrževanja. Ker imamo poleg tega na izbiro različne izvedbe parketov in še več opcij med bolj ali manj posrečenimi imitacijami, lahko parket že v izhodišču povzroči veliko sivih las. A ves začetni trud se že kmalu poplača, ko uživamo v prijetnem in udobnem stanovanjskem okolju. Dober parket lahko močno dvigne kakovost bivanja in počutje v prostorih, seveda pa tudi izgled, zato je investicija upravičena. 

Pomembno je le to, da je polaganje parketa izvedeno strokovno in korektno, saj moramo prav v izhodišču zagotoviti kar najboljši temelj za dolgoročno zadovoljstvo. Kakovostno izdelan parket bo gotovo v večje zadovoljstvo, prav tako bo z njim manj dela. Ne glede na to, katero rešitev izberemo, mora biti delo dobro opravljeno.

Izbira parketa

Med najbolj priljubljene opcije se uvršča oljen parket, ki prepriča predvsem s tem, da ponuja največ stika z naravnim materialom. To je parket, ki ga izberejo ljubitelji lesa, saj poudarja naravne lastnosti tega materiala. Oljen parket je vseeno dobro zaščiten z nanosom zaščitnega olja, ki naravne lastnosti lesa še nadgradi in s tem napravi material primeren za uporabo v obremenjenih stanovanjskih prostorih, kjer imamo opravka z raznimi vplivi na dobrobit talnih oblog. Na dolgi rok oljen parket sicer zahteva nekaj pozornosti, predvsem se posvečamo rednemu čiščenju, občasno pa je potrebno tudi oljenje.

Alternativo ponuja lakiran parket, ki je še bolj odporen na razne obremenitve v stanovanjskih parketih, poleg tega je polaganje parketa v tem primeru pogosto nekoliko enostavnejše in cenejše. Je pa to odvisno od situacije, v končni fazi pa seveda predvsem od osebne izbire uporabnikov – lakiran parket je namreč nekoliko bolj obdelan od oljenega in ni vsem enako všeč.