Aktualne novice

Izpušni sistem

Izpušni sistem nam lahko v celoti zamenjajo

Izpušni sistem je včasih potrebno v celoti zamenjati. To nam serviserji običajno svetujejo takrat, ko opazijo, da je naš stari izpušni sistem v izredno slabem stanju. Če izpušni sistem še ni tako slab, se navadno avtomehaniki odločijo za zamenjavo posameznih delov, ki se lahko nadomestijo z rezervnimi deli za izpušni sistem. Vedno pa tega ni mogoče opraviti. 

Izpušni sistem se včasih popolnoma uniči in takrat mu žal ne moremo več pomagati. Če želimo za svoje vozilo najboljše, ga bomo enostavno zamenjali z novim. Velikokrat se to zgodi, ker vozniki odlašajo z obiskom serviserja, saj se zavedajo, da bodo morali popravilo drago plačati. Tako čakajo do zadnjega, ko je običajno že prepozno za popravilo. Ker je takrat izpušni sistem že zelo oslabljen, nam ne preostane drugega kot to, da za zamenjamo. 

Izpušni sistem se lahko pred zamenjavo tudi testira. Pri tem se preveri ali pride do odstopanja od predpisanih vrednosti škodljivih plinov. Če meritve pokažejo prekoračitev predpisanih vrednosti, bomo izpušni sistem zagotovo čimprej zamenjati. 

 

Katalizator lahko obnovimo ali zamenjajo

Katalizator je lahko v večini primero zelo dobro obnovi. To strokovnjaki naredijo tako, da nadomestijo aktivno kovinsko sredico, ki se nahaja v notranjosti vsakega katalizatorja. Cene obnove katalizatorja so različne. Na ceno vpliva leto homologacije vozila. Za vsako leto je namreč predpisan drugačen standard čistoče, ki mu mora ustrezati vozilo. 

Katalizator bo tako moral pri določenih avtomobilih delovati veliko bolje, kot pri drugih. Vozila so tako razvrščena v 4 standarde, ki se imenujejo EURO 2, EURO 3, EURO 4 in EURO 5. Razlika med posameznimi standardi je v tem, kolikšna mora biti gostota mreže katalizatorske sredice

Katalizator se tako lahko obnovi, da ponovno ustreza določenemu standardu. Vozilo ki standardu ne ustreza je namreč v prekršku, saj povzroča preveč škodljivih emisij in v zrak izpušča nevarne trde delce, ki škodujejo zdravju človeka.