Aktualne novice

Statika inštrukcije

Inštrukcije pri zahtevnih strokovnih predmetih

Inštrukcije predstavljajo zelo uporabno obliko učne pomoči, a seveda moramo najprej najti ustreznega izvajalca. Poiskati moramo strokovnjaka, ki se na te vsebine dobro spozna, hkrati pa zna učno snov tudi lepo predstaviti. To ni enostavna naloga, še posebej ne pri zahtevnih strokovnih predmetih. Najbolj pomembna bo izbira inštruktorja za poučevanje na višjem nivoju, predvsem za študente.

V študentskem obdobju se pojavljajo različne težave z učno snovjo predvsem pri predmetih, ki zahtevajo poglobljeno razumevanje snovi. Tako so priljubljene predvsem inštrukcije poslovne matematike, elektrotehnike in statistike, tak način dodatnega utrjevanja pa ima pogosto tudi statika Inštrukcije so pri teh predmetih lahko zelo učinkovite, a upoštevati moramo nekatere specifike, ki pridejo hitro do izraza. Predvsem pri predmetih, kot je statika, inštrukcije vedno vključujejo kombinacijo teorije in prakse, ki ponuja najboljši rezultat. V nekaterih primerih je zelo učinkovit pristop s pretežno teoretičnega področja, pri nekaterih predmetih pa je veliko več prakse. O tem mora presoditi inštruktor na podlagi značilnosti predmeta, pa tudi na podlagi zahtev in pričakovanj študenta. Inštrukcije poslovne matematike in drugih strokovnih predmetov so pogosto vezane na točno določeno učno snov in morda tudi na točno določena preverjanja znanja, kar inštruktorjem nalogo nekoliko olajša. Pri vseh omenjenih predmetih pa je pomembno, da ima študent dobro podlago za učenje, zato zgolj priprava na preverjanje običajno ne zadošča. To bo zelo očitno pri predmetih, kot je statika – inštrukcije ne morejo nadoknaditi poglobljenega razumevanja, zato je tudi v primeru takšne učne pomoči potrebno trdo delo in veliko časa.

V vsakem primeru pa lahko računamo na to, da bodo inštrukcije koristile. Predvsem inštrukcije poslovne matematike, statistike in podobnih predmetov so zelo učinkovite. Vse to ob predpostavki, da imamo dobrega inštruktorja, ki svoje delo lahko dobro opravi. Končni rezultat je odvisen od različnih dejavnikov, ki jih moramo imeti v mislih.