Aktualne novice

Kritina Creaton

Idealni materiali za stanovanjsko opremo

Izbrani materiali imajo velik vpliv na to, kako funkcionalna bo stanovanjska oprema, seveda pa ne moremo niti mimo vizualnega izgleda teh materialov oziroma opreme, ki je iz njih izdelana. To pomeni, da se pri izbiri stanovanjske opreme v veliki meri posvečamo prav izbiri materialov, saj primerjamo predvsem njihove lastnosti.

PVC okna ali lesena okna?

Okna iz PVC imajo svoje prednosti

Malokateri material bi lahko označili za idealnega, je pa vsekakor možno najti takšne rešitve pri posameznih kosih stanovanjske opreme. Tak primer so okna iz PVC materiala, ki ponuja različne prednosti, medtem ko omembe vrednih pomanjkljivosti sploh nima, če ne gre ravno za kakšno zelo specifično situacijo. PVC je namreč vsestranski material, ki navduši s široko zbirko prednosti. Mnogim je najbolj navdušujoče dejstvo, da je možno PVC okno dobiti po izjemno nizki ceni, še boljši razlog za izbiro tega materiala pa je gotovo ta, da kljub ugodni ceni ni treba žrtvovati kakovosti. Material je trden in vzdržljiv, hkrati pa pri oblikovanju dovolj prilagodljiv, da je možno iz njega izdelati zelo dovršena okna. Piko na i postavi še svoboda pri izbiri barv oziroma vizualnih učinkov – PVC okno lahko obarvamo v poljubni barvni odtenek ali pa ga opremimo z imitacijo lesa ali kakšnega drugega materiala.

Lesena okna

Zakaj so lesena okna pri nas in tudi drugje po svetu izjemno priljubljena že ves čas, je verjetno večini med vami to popolnoma jasno. Vsi tisti, ki pa v okna iz lesa še dvomite in ne veste, ali bi si za svoj dom ali kateri koli drug objekt raje izbrali PVC okna ali kakšno drugo vrsto oken, pa vam bomo v nadaljevanju predstavili najvidnejše prednosti lesenih oken.

Lesena okna, ki so narejena iz najboljše vrste lesa, imajo zelo dolgo življenjsko dobo. V nekaterih starejših hišah lahko vidite že kar stara okna iz lesa, ampak so videti še povsem v redu. Vsekakor je za to krivo tudi pravo vzdrževanje in redno čiščenje.

Lesena okna imajo tudi zelo velik estetski doprinos. Prav tako se ponašajo z izjemno izolativnostjo, tako toplotno kot tudi zvočno. Za čiščenje in vzdrževanje pa so torej zelo preprosta. Ne nazadnje pa se za lesena okna uporabniki odločajo tudi zato, ker menijo, da les v njihov dom prinaša še večjo mero domačnosti in udobja, kar pa morda ni primerljivo z drugimi vrstami oken.

Kritina in nadstreški po vaših merah

Strešna kritinase je skozi čas zelo spreminjala; zlasti se je izboljševala. Dandanes na trgu lahko izbirate med številnimi vrstami kritin, ki se med seboj razlikujejo tudi glede na material.

Leseni nadstreški

Zelo priljubljeni so tudi nadstreški, predvsem iz lesa. Les je obstojen in trpežen material, hkrati naraven in okolju prijazen. Leseni nadstreški so idealna rešitev, kadar želimo določen prostor ostrešiti, hkrati pa to izvesti lično in naravno.

Tako vam je na voljo kritina iz betona, kovine, gline, slame in še česa. Ker je izbire veliko, imajo nekateri uporabniki pri izbiri kar nekaj težav. A če jim pri nakupovanju strešnikov pomaga strokovnjak, potem bodo hitro prišli do zaključka, zakaj, na primer, kritina iz slame za njihov dom ni primerna.

Še zlasti priljubljena pa tudi izjemno vsestranska je kritina iz gline. A preden se pravzaprav odločite za vrsto materiala pri kritini, si morate odgovoriti na nekaj pomembnejših vprašanj. Pri izbiri ustrezne kritine pa ima ključno vlogo tudi naklon strehe vašega doma.