Aktualne novice

Hidravlični ventili

Hidravlični ventili uravnavajo delovni pretok hidravlične črpalke

Hidravlika je kompleksen sistem, ki ima danes zelo širok krog uporabe, najpogosteje pa jo srečamo v gradbeni mehanizaciji, transportu in tudi v traktorjih. Njena glavna funkcija je prenos energije do uporabnika s pomočjo tekočine, ki je najpogosteje hidravlično olje. Da se lahko tekočina pretaka od rezervoarja do delovnega stroja, je potrebna hidravlična črpalka, njen delovni pretok pa uravnavajo hidravlični ventili.

Za večino traktorjev je značilen odprt krožni tok olja, kar pomeni, da črpalka črpa olje od rezervoarja do uporabnika, nato pa se vrača nazaj v rezervoar za hidravlično olje. Ta pretok se giblje od 15 do 40 m3/min, za njegovo uravnavanje pa poskrbijo hidravlični ventili. To so lahko ročni ali elektromagnetni, enosmerni in dvosmerni. Glede na to, da je ogromno vrst hidravličnih ventilov, vam svetujemo, da se pred nakupom pozanimate, kakšnega potrebujete, še bolje pa je, da poiščete izbranega ponudnika s hidravličnimi ventili za traktor.

Hidravlika je odvisna od nemotenega delovanja hidravličnih komponent

Traktor ima vgrajene številne sisteme, ki predstavljajo zaprti krog, a njihovo delovanje kljub temu vpliva na celotno delovanje stroja. Eden od takšnih zelo pomembnih sistemov je tudi hidravlika, ki se sicer uporablja na različnih področjih, predvsem pa jo najdemo v številnih delovnih strojih, gradbeni mehanizaciji, transportu, letalski industriji in še kje. Če se hidravlika pokvari, potem je potrebno poskrbeti za ustrezno popravilo in zamenjavo hidravličnih komponent.

Med hidravlične komponente uvrščamo hidravlične cevi, po katerih se pretaka hidravlična tekočina. Tovrstne cevi imajo posebne priključke s katerimi se na eni strani pripenjajo na delovni stroj, na drugi pa na hidravlično črpalko. Ta poskrbi za pretok hidravličnih tekočin po ceveh, pri čemer se za krmiljenje delovnega toka uporabljajo ustrezni hidravlični ventili. Kot vidimo, je hidravlika zelo kompleksen sistem, ki je odvisen od mnogih komponent, zato je potrebno poskrbeti za njihovo vzdrževanje in jih vedno preveriti na rednih servisnih pregledih traktorjev.