Aktualne novice

Paradontoza

Enostavne rešitve za hude probleme z zobmi

Za zdravje zobovja se splača dobro skrbeti, v nasprotnem primeru se bodo hitro pojavile težave, ki se lahko močno stopnjujejo. Tudi nekatere sprva neboleče in nemoteče težavice se lahko razvijejo v velik problem, ki ogroža zdravje pacienta in povzroča hude bolečine. To pomeni, da je pametno skrbeti za dobro preventivo in redno hoditi na preglede, predvsem pa moramo hitro nasloviti vsako težavo z zobmi. Običajno imamo v izhodišču na voljo enostavne rešitve.

Pogoste zobne bolezni

Z nekaterimi obolenji in težavami se dokaj pogosto srečujemo. Ena teh je paradontoza, ki nastane predvsem zaradi pomanjkljive ustne higiene. Gre za vnetje obzobnih tkiv, ki v zgodnji fazi ni velik problem. Paradontoza se sprva kaže kot pordelost dlesni in obzobnih tkiv, pojavi se tudi krvavenje pri ščetkanju in nitkanju. Že to so opozorilni znaki, ki jih je treba upoštevati. Če se že v tej fazi odločimo za zdravljenje, se lahko paradontoza zelo učinkovito zdravi z enostavnim neinvazivnim posegom, možno je lasersko zdravljenje.

Če težave zanemarjamo, se paradontoza razvija in stopnjuje. Kmalu bo potrebna operacija, ki je seveda bistveno bolj zahtevna in manj prijetna kot lasersko zdravljenje.

Zobna protetika

Nekaterih težav ne moremo enostavno ozdraviti ali odpraviti, še posebej če imamo opravka z manjkajočimi ali poškodovanimi zobmi. Imamo pa v tem primeru rešitve, ki jih ponuja zobna protetika. Tudi za popolno brezzobost se najde rešitev, recimo all on 4 proteza na štirih implantatih. All on 4 je celovita rešitev, pri kateri se izdela protetični nadomestek za celotno zobovje, ki se nato namesti na štiri implantate. Resda gre za dokaj obsežno nalogo, a vseeno je ta relativno enostavna, kar je zelo impresivno, saj all on 4 ponuja odlično rešitev in navdušujoč končni rezultat. Podobno velja za druge rešitve, pri katerih se poslužujemo zobnih vsadkov in drugih naprednih dentalnih izdelkov.