Aktualne novice

Električna kosilnica

Električna kosilnica, motorna kosa ali vrtni traktor

Pri košnji domače zelenice imamo izjemno pester izbor med različnimi napravami, ki nam lahko priskočijo na pomoč. Seveda pa ima vsak uporabnik svoje potrebe, tako da bo treba izbiro prilagoditi dejanskim zahtevam na terenu. Včasih se dobro obnesejo že povsem enostavne opcije, recimo nahrbtne kosilnice in motorne kose. Zelo priljubljena izbira je praktična električna kosilnica, ki prepriča s prednostmi električnega pogona in mnogimi inovacijami. Za večje površine in zahtevnejše izzive pa je ustrezna možnost le dober vrtni traktor, ki odgovarja potrebam zahtevnih uporabnikov.

Kosilnice se razlikujejo v mnogih lastnostih, tako v osnovnih funkcijah kot tudi v detajlih. Električna kosilnica je recimo na voljo v različnih izvedbah, od enostavnih nahrbtnih do zelo naprednih sedežnih kosilnic. Enako velja za alternative, ki jih predstavlja motorna kosilnica z bencinskim motorjem. Zelo pozorni moramo biti na to, da izberemo napravo, ki ustreza našim potrebam. Res je, da so na voljo nekatere zelo zmogljive in izjemno prepričljive kosilnice, ki se bodo odlično obnesle v praktično vsaki situaciji, a vprašanje je, če je to res najboljša izbira za vsakega uporabnika. Čisto možno je, da ne.

Včasih res pomaga tudi ročna oprema, a električna kosilnica je praviloma boljša izbira

Praviloma pa je priporočljivo posegati po sodobnih modelih, pri katerih lahko izkoristimo nekatere dobrodošle inovacije. Pogosto bo to električna kosilnica, ki je do uporabnika zelo prijazna, poleg tega svoje delo brezhibno opravi. Nekateri posebni modeli pa prinašajo še presenetljive funkcije, s katerimi prepričajo tudi zahtevnejše uporabnike!

Električna ali bencinska kosilnica

Dolgo časa so bile na trgu predvsem kosilnice z bencinskim motorjem. Te so še danes precej priljubljene, saj so na voljo v široki ponudbi in po precej nizkih cenah. Proizvodnja tovrstne opreme je dokaj poceni in enostavna, zato je tudi ponudba dobro razvita. Poleg tega je motorna kosilnica vedno zelo dobro pripravljena na delo, ne glede na to, kakšen je pogon. Ima pa sodobna električna kosilnica gotovo kar nekaj prednosti, ki se hitro pokažejo tudi v praksi.

Električni pogon je zelo čist in učinkovit, omogoča brezhibno delovanje brez kakšnih težav, ki so značilne za bencinske motorje. Ne zahteva toliko vzdrževanja in ima daljšo življenjsko dobo, kar odtehta tudi nekoliko višjo ceno. V praksi se prednost električnega pogona pokaže v tihem delovanju in prijetnem upravljanju naprave, prav tako ne bo izpušnih plinov, ki se jim pri bencinskih kosilnicah ne moremo izogniti.

Samohodne kosilnice so vsestranske, električna kosilnica pa na tem področju ponuja veliko izbire

Predvsem je električna kosilnica dobra izbira za zahtevnejše uporabnike, ki nameravajo napravo redno uporabljati in bodo zatorej še posebej dobro spoznali te prednosti. Profesionalni vrtnarji cenijo tudi varčnost in minimalne stroške pri delovanju ter seveda enostavno vzdrževanje na dolgi rok. To so le nekatere izmed prednosti kakovostnih akumulatorskih kosilnic. Poleg vseh plusov lahko kot protiutež omenimo nekoliko višjo ceno v primerjavi z bencinskimi modeli, pa tudi bolj omejeno ponudbo, ki pa se bliskovito razvija. Pri uveljavljenih proizvajalcih že lahko pričakujemo širok nabor možnosti, tudi dobre kosilnice za zahtevnejše uporabnike!

Električna kosilnica za zahtevnejše uporabnike

Zahtevnejši uporabniki bodo posegali po zmogljivih kosilnicah, ki so dobro pripravljene na večje izzive. To pomeni, da pridejo do izraza nekatere prioritete, na katere domači uporabniki morda ne pomislijo. A kaj lahko se izkaže, da bodo zahtevnejši uporabniki morda ravno zato raje posegali po bencinskih kosilnicah, ki so v višjem zmogljivostnem razredu pogosteje zastopane.

To velja recimo za vrtne traktorje, ki ponudijo zelo prepričljivo zmogljivost in vsestransko uporabnost. Najzahtevnejši  uporabniki tu pravzaprav nimajo kakšne posebne svobode pri izbiri, saj pridejo v poštev le vrhunski modeli, ki jih ponujajo priznani proizvajalci. Ena možnost je recimo Husqvarna TC 138 L, ki odlično opravlja različne naloge na večjem posestvu. Uporablja se pretežno za košnjo, a tudi za mnoge druge opravke pri vzdrževanju posestva, recimo za pobiranje listja, pluženje snega in podobno. Husqvarna TC 138 L nima kakšne dostojne konkurence v svojem razredu in za mnoge zahtevne uporabnike predstavlja samoumevno izbiro, podobno pa lahko velja tudi za druge zmogljive naprave.

Gotovo pa ima električna kosilnica prednost v primeru, da ciljamo na odlično uporabniško izkušnjo in kakšne posebne inovacije. Poleg surove zmogljivosti namreč cenimo tudi nekatere posebne lastnosti, s katerimi lahko prekosimo osnovne značilnosti preostalih naprav.

Inovativna robotska električna kosilnica

Tak učinek ima lahko robotska kosilnica, ki je prav tako namenjena predvsem zahtevnejšim uporabnikom. To je električna kosilnica s pametnim navigacijskim sistemom, ki kar sama kosi zelenico. Napravo lahko natančno nastavimo, da deluje po določenem urniku, dobro pa se znajde tudi na kompleksnih vrtovih z raznimi preprekami in na razgibanem terenu z velikim naklonom. Na voljo so različni modeli, tako da je robotska kosilnica lahko dobro prilagojena različnim uporabnikom, tudi za domačo rabo, če se želimo izogniti zamudnemu delu s košnjo zelenice.

Akumulatorske kosilnice prepričajo s takšnimi prednostmi in nasploh z odlično uporabniško izkušnjo. Širok nabor opreme omogoča premišljeno izbiro in dobro odgovarja na potrebe posameznih uporabnikov. Te naprave so zelo prepričljive in gotovo se najde prava električna kosilnica za praktično vsak primer, če smo pripravljeni pobrskati po ponudbi in odkriti vse, kar nam ponujajo zanesljivi proizvajalci s tega področja.